Piše: Vesna Balent, pedagoginja

U cilju što boljeg upoznavanja Hrvatskog sabora, doma demokracije, i što ranijeg razvijanja osjećaja odgovornosti za osobni doprinos civilnom društvu i svim njegovim vrijednostima, dvadeset i sedam učenika naše škole (1. – 4. razred) u pratnji stručnih suradnica Anke Simović, knjižničarke, Vesne Balent, pedagoginje, i Jasmine Šandor, psihologinje, posjetili su 8. veljače Sabor Republike Hrvatske. Pod stručnim vodstvom suradnica Službe za građane učenici su bili uključeni u razgovor sa zastupnicima, prisustvovali su plenarnoj sjednici i razgledavali Sabor. U Maloj vijećnici gimnazijalcima su se predstavili saborski zastupnici Silvano Hrelja (HSU), Damir Felak (HDZ, jedan od triju saborska zastupnika Koprivničko-križevačke županije) i Ivan Pernar (Živi zid). Odgovarali su na pitanja učenika o vojnoj izobrazbi, kvaliteti obrazovnog sustava, budućnosti kurikularne reforme, potrebama tržišta rada nakon završenog studija u Hrvatskoj, iseljavanju iz Hrvatske u potrazi za zaposlenjem, aktualnoj problematici INA-e. Saborski su zastupnici svoja, često oprečna mišljenja učenicima iznosili na parlamentaran način. Učenici su pokazali da su zainteresirani za svoju budućnost, okružje i ozračje u kojem žive. Zastupnici su istaknuli da je  u političkom razgovoru važno služiti se argumentima i ne  prepustiti emocijama da prevladaju.

U drugom dijelu posjeta učenici su u Velikoj vijećnici (Sabornici) na galeriji za građane pratili plenarnu sjednicu Sabora kada je na dnevnom redu bila budućnost Imunološkog zavoda. Vidjeli su hol s bistama zastupnika, velikana hrvatske politike 19. i početka 20. stoljeća, biste Stjepana Radića i Ante Starčevića te u prolazu dvorane Stjepana Radića i Janka Draškovića.

U trećem dijelu posjeta učenici su bili u Dvorani Ante Starčevića i vidjeli poznatu sliku na kojoj je prikazano donošenje Ustava Republike Hrvatske 1990. godine i portrete bivših predsjednika Sabora. Učenici su vrlo zainteresirano slušali izlaganje o Hrvatskom saboru, našem parlamentu, najvišem predstavničkom tijelu u Republici Hrvatskoj i nositelju zakonodavne vlasti te domu demokracije u koji građani biraju svoje predstavnike kako bi donosili odluke u ime svih građana Republike Hrvatske. Osim što donosi zakone i razmatra sva važna pitanja unutarnje i vanjske politike, Hrvatski sabor nadzire i rad Vlade. Učenici su upoznati s ustrojstvom rada Sabora, s povijesti zgrade Hrvatskog sabora, s javnosti njegova rada, saznali su tko su saborski zastupnici, što rade i u kojim tijelima te kako se donose zakoni.

Komentari