Piše: Petra Belec, 4. g

U srpnju sam dobila nevjerojatnu i neponovljivu priliku da posjetim svog strica i njegovu obitelj u Šangaju, Kini. Nakon što sam prikupila potrebne dokumente, vizu i putovnicu te kupila avionsku kartu, 21. srpnja ukrcala sam se u avion i moje je putovanje započelo.

Prvo što trebate znati jest da se Kina nikada ne bi trebala posjećivati sredinom ljeta jer vas visoke temperature žele otopiti, komarci pojesti, a voda i klimatizacijski uređaji postaju vam najbolji prijatelji. Usprkos tome, Kina je pokazala mnoge čari.

Jedna od tih čari bili bi njeni prijazni i prijateljski raspoloženi ljudi, posebno prema turistima koji su njima zanimljivi jednako koliko i Kina nama. Osim na tržnici – ondje ništa ne vjerujte i uvijek se pogađajte (haha).

Druga je stvar da se Kinezi jako brinu o svom imidžu i zato obožavaju kič, žarke boje, jaka svjetla i puno glazbe te ne možete u potpunosti doživjeti Kinu ako niste vidjeli njezino predivno šarenilo u večernjim satima. Tradicionalnu kinesku kulturu danas možete primijetiti u starim jezgrama gradova. U starijim dijelovima vidjet ćete onu siromašnu stranu Kine, odnosno Kinu kakva je bila prije svoga razvitka.

Na moje iznenađenje vrlo se je lako snalaziti u gradovima jer je sve prevedeno na engleski jezik, autobus i taksiji uvijek su nadohvat ruke, a ljudi su uvijek voljni pomoći.

Sada ono što zasigurno sve zanima – hrana. Puno je drugačija od naše. Oni vole kuhano, mi pečeno. Oni vole morske plodove, mi mesne proizvode. Njihova jela su blaga, sve pokušavaju ostaviti na prirodnoj bazi i aromi, a ako ima začina ili umaka, oni su većinom slatkasta okusa. I ne zaboravimo povrće, povrće i – još malo povrća.

Nadam se da vam je ovaj kratki tekst bar nagovijestio kako je to u Kini. Teško je opisati sve jer vas Kina ostavlja s bezbroj dojmova i priča koje biste mogli podijeliti.

Komentari