Pišu: Bartol Kekez i Patricia Rašan

Dana 23. studenog našu je školu posjetila Irit Shneor, zamjenica šefice Misije i konzulica Države Izrael, i održala predavanje o svojoj domovini. Predavanje je organizirano u sklopu konzuličina posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji.

Gimnazijalci su imali priliku 45 minuta slušati o stvarnom životu izraelskih građana. Naša je gošća istaknula kako Izrael razumije da je svaki početak težak, stoga svojim građanima, ako žele pokrenuti tvrtku, država daje određenu novčanu svotu. Što je najbolje, ako tvrtka ne uspije, državi nisu dužni vratiti novac. Jeste li znali da u Izraelu svaki punoljetni građanin mora služiti vojni rok? Žene su dužne služiti svojoj državi dvije, a muškarci tri godine. Nakon toga gotovo svi odlaze na daljnje studije i započinju osnivanje vlastite tvrtke. Gospođa Shneor tijekom predavanja često je napominjala koliko su Izraelci inovativni i da je mnogo toga čime se danas koristimo nastalo upravo u Izraelu, npr. USB, Viber i navigacija.

Zamolili smo gošću za kratku izjavu i evo što nam je rekla:

„Moje ime je Irit Schneor, zamjenica sam šefice Misije i konzulica pri Veleposlanstvu Države Izrael u Zagrebu. Naš je posao činiti sve što možemo da ojačamo odnose između Izraela i Republike Hrvatske. Ovdje sam već dvije godine i provodimo razne projekte na području kulture i gospodarstva, primjerice organiziramo nastupe naših glazbenika i plesača u Hrvatskoj. Sudjelujemo i na različitim konferencijama, u projektima i aktivnostima kako bismo učvrstili odnose naših država. Putujem Hrvatskom, posjećujem škole i sveučilišta u brojnim hrvatskim gradovima kako bih poučila ljude o Izraelu. Uživam u tome, a pogotovo volim upoznavati hrvatske učenike, koji su vrlo znatiželjni i žele saznati više o Izraelu. Drago mi je što sam dobila tu priliku te se nadam da ću posjetiti što više škola i upoznati što više mladih. Što se tiče vaše škole, nisam ju još vidjela u potpunosti, no koliko sam vidjela kad sam ušla, lijepo je uređena te je vidljivo kako profesori žele svojim učenicima pružiti informacije s različitih područja. Što se tiče budućih projekata, na kraju ovog mjeseca, od 29. do 30., održat će se u suradnji s gradom Zagrebom, Hrvatskom mrežom poslovnih anđela CRANE te HAMAG-BICRO-om, start up konferencija ili Zagreb Connect. Na toj konferenciji sudjelovat će i Izraelci Dov Moran, izumitelj USB-a, Avi Kasztan iz kompanije Sixgill i Yoav Shlush.“

 

Bartol Kekez (2. a) i Patricia Rašan (3. a)

Komentari