Piše: Lovro Herbai, 3. b

Čudesne zvijeri i gdje ih naći film je smješten u čarobnjački svijet koji je stvorila J. K. Rowling, ali nije izravno povezan s filmovima o Harryju Potteru. Zbog toga ovaj film nije prequel, već je zaseban film i takvim ga se treba i smatrati. Jedina veza između njega i spomenutog serijala jest magija i to šte se nekoliko stvorenja/osoba spomenutih u ovom filmu može naći i u knjigama/filmovima o Harryju Potteru.

Priča prati Newta Scamandera koji dolazi u New York s torbom u kojoj se nalaze spomenute čudesne zvijeri. Newt je zoolog koji ih promatra i želi svoje kolege čarobnjake pobliže upoznati s njima. Ali, igrom slučaja, iz torbe pobjegne nekoliko zvijeri pa ih Newt mora pronaći i vratiti na njihovo mjesto. U potrazi mu pomažu bezjak Jacob Kowalski i dvije vještice – sestre Tina i Queenie. Događa se još podosta toga u vezi s Grindelwaldom, najzloglasnijim čarobnjakom na svijetu, i ministarstvom magije, ali sve rečeno u vezi s tim pokvarilo bi film.

Likovi u filmu jako su maštovito osmišljeni, a najzanimljiviji lik jest onaj Newta Scamandera. Newt je jako povučena osoba i radije provodi vrijeme sa svojim stvorenjima negoli s drugim ljudima. Tijekom cijelog filma rijetko je kad gledao nekoga u oči, teško se povezuje s ljudima i saznajemo da mu je to pravilo probleme i u prošlosti. Njegov je lik nevjerojatno teško ne voljeti.

Jacob Kowalski običan je bezjak koji želi otvoriti vlastitu pekarnicu, ali u banci se susreće s Newtom i od tog trenutka biva uvučen u cijelu ovu zbrku te odluči pomoći Newtu u potrazi. Jacobu je ovo prvi susret s magijom pa je tako svaka njegova reakcija na nešto čarobno smiješna. Jako je draga osoba i zabavno je gledati njegove interakcije sa zvijerima.

Vizualni efekti u filmu su nevjerojatni. Iako ima puno kompjutorske animacije, nikad mi to nije zasmetalo jer je sve izgledalo dovoljno stvarno. Gluma je odlična, a najviše se ističe Eddie Redmayne u ulozi Newta Scamandera. Glazba je također odlična. Ima nekoliko skladbi koje su vrlo slične onima iz filmova o Harryju Potteru, ali to nije mana. Time je, zapravo, samo pojačana nostalgija kod istinskih ljubitelja serijala. Film je režirao David Yates koji je režirao i zadnja četiri filma o Harryju Potteru pa je upoznat s čarobnjačkim svijetom i zna što radi. Najbolji je u režiranju akcijskih sekvencija, kojih u ovom filmu ima mnogo, osobito u završnih dvadesetak minuta.

Ukratko, Čudesne zvijeri i gdje ih naći  jedan je od najzabavnijih filmova 2016. godine i predivan je osjećaj nakon pet godina ponovno vidjeti poznati čarobnjački svijet na velikom platnu. Ako ste obožavatelji serijala o Harryju Potteru, ovo će vam se sigurno svidjeti, a budući da ovaj film ne zahtijeva predznanje o svijetu da bude razumljiv, mislim da će uživati i oni koji nisu ni pogledali prijašnje filmove. Vrlo toplo preporučujem gledanje!

Lovro Herbai, 3. b

Komentari