Učenici 3. i 4. razreda Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica dobili su posebnu priliku – sudjelovati u programu EUROSCOLA, u sklopu kojeg su 10. studenog 2016. sudjelovali u simuliranoj  sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu!

U projektu EUROSCOLA sudjelovale su ukupno 22 države članice Europske unije s više od 500 učenika i njihovih profesora. Cilj je takvog događanja razmjena iskustva, stavova i prijateljstva, komunikacija na stranim jezicima među srednjoškolcima te primjena teorije u praksi. Boje naše škole, ali i cijele države predstavljalo je 24 učenika pod vodstvom profesorica Katarine Horvat i Martine Grgac. Zahvaljujući višemjesečnim pripremama, gimnazijalci su svojim znanjem i sposobnostima impresionirali ostale države.

Više o danu u Europskom parlamentu uz izjave sudionika pročitajte u nastavku.

Vedrana Strmečki, 4. c

Gimnazijalci u Europskom parlamentu
Učenici 3. i 4. razreda Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica dobili su posebnu priliku – sudjelovati u programu EUROSCOLA, u sklopu kojeg su 10. studenog 2016. sudjelovali u simuliranoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu! U projektu EUROSCOLA sudjelovale su ukupno 22 države članice Europske unije s više od 500 učenika i njihovih profesora. Cilj je takvog događanja razmjena iskustva, stavova i prijateljstva, komunikacija na stranim jezicima među srednjoškolcima te primjena teorije u praksi. Boje naše škole, ali i cijele države predstavljalo je 24 učenika pod vodstvom profesorica Katarine Horvat i Martine Grgac. Zahvaljujući višemjesečnim pripremama, gimnazijalci su svojim znanjem i sposobnostima impresionirali ostale države.
Nakon sigurnosne provjere i doručka, učenici su zauzeli mjesta parlamentaraca. Nakon pozdravnog govora domaćina svaka država imala je priliku kratko predstaviti svoju školu i državu iz koje dolaze te su tako Gimnaziju „Fran Galović“ i našu hrvatsku povijest predstavljali Dunja Husnjak (4. c) i Fran Tadić (3. e), dok su tradicionalnu ivanečku nošnju predstavili Petra Belec (4. g) i Alan Uremović (4. f). Djelatnici Europskog parlamenta i koordinatori ovog događanja dali su mnoštvo informacija sudionicima te su im objasnili kako sve funkcionira u Parlamentu, ali i u Europskoj uniji, nakon čega su učenici imali priliku postavljati pitanja. Neka od pitanja bila su o obrazovnim sustavima, odnosu Donalda Trumpa s Europskom unijom, izbjeglicama, zašto su pojedine institucije smještene u Bruxellesu, a pojedine u Strasbourgu i mnoga druga. Sloboda javnog govora i mišljenja izrazito je važna te su mladi „parlamentarci“ imali priliku iznijeti vlastito mišljenje o pojedinom problemu i glasovati o nekim važnim pitanjima EU-a kao što su, primjerice, ulazak vlastite zemlje u EU, euro kao glavna valuta, treba li se EU proširiti itd.
Nakon stanke za ručak sudionici su sami morali formirati grupe od četiriju učenika iz različitih zemalja i odgovoriti na postavljena pitanja koja su bila na 24 službena jezika Europske unije i tako dobiti priliku za sudjelovanje u kvizu EUROGAME. Nakon što su se sudionici međusobno upoznali, bili su podijeljeni u grupe prema temama za koje su se već ranije pripremali sa svojim profesorima. Svaka od šest skupina odabrala je po dvoje predstavnika, a ostali su bili podijeljeni u manje grupe i raspravljali su o postavljenim pitanjima u okviru svoje teme (Kako poticati održivi razvoj, Smiju li se ograničiti ljudska prava u slučajevima kada je ugrožena sigurnost, Kakva bi trebala biti europska razvojna politika, Kakva je budućnost Europe, Kakvu bi ulogu Europa trebala igrati između migracija i integracije, Zapošljavanje mladih – izazov za Europu). Među predstavnicima skupina našla su se i dvojica učenika naše škole: Lovro Grgić (3. d) i Fran Tadić (3. e). Lovro je zauzeo mjesto koje na sjednicama pripada predsjedateljima, a Fran je zauzeo mjesto jednog od glasnogovornika klubova zastupnika. Učenici su iznosili zaključke svojih grupa i ujedno odgovarali na postavljena pitanja svojih kolega. Naši su učenici i brojem postavljenih pitanja pokazali veliku zainteresiranost i dobru pripremljenost.
Za sam završetak programa naša učenica Petra Belec, koja je bila među najboljima u rješavanju testa koji se rješavao nakon stanke za ručak, odabrana je za sudjelovanje u igri EUROGAME. Petra je zajedno sa svojom natjecateljskom ekipom osvojila zlatnu medalju u ovoj igri u kojoj se provjeravalo znanje iz opće kulture.
Cjelokupni troškovi ovog trodnevnog stručnog putovanja financirani su sredstvima Europske unije. Naši su učenici puni dojmova i zadovoljstva te su stekli brojna iskustva, a evo i izjava naših gimnazijalaca te profesorica:
Odlazak u Europski Parlament bio mi je predivno iskustvo. Stvorena je prava profesionalna atmosfera i dobili smo točan uvid u svakodnevni rad Parlamenta, koji za razliku od njegova predstavljanja u medijima može biti vrlo iscrpan, ali i donijeti velike promjene. Ana Kamber, 4. b
Nezaboravno i jedinstveno iskustvo. Bilo mi je drago što sam dobio priliku vidjeti kako funkcionira Europski parlament. Patrik Balent, 4. g
Sudjelovanjem u Euroscoli učenicima je pružena odlična prilika za učenje o europskim integracijama. Rad parlamentarnih zastupnika mogli su doživjeti iz prve ruke, što sigurno pridonosi boljem razumijevanju funkcioniranja plenarnih sjednica, rada u odborima i cjelokupnog rada Parlamenta. Kako učenicima tako i nastavnicima bila je ovo prilika za komunikaciju na stranom jeziku, za kontakt s kolegama iz drugih država i razmjenu iskustava, druženje, ali i prilika za razgled Strasbourga, Ulma i Munchena. Zahvaljujem svim učenicima koji su sudjelovali na ozbiljnosti i trudu koji su uložili u višemjesečne pripreme. Katarina Horvat, prof.

Učenici Gimnazije „Fran Galović“ koji su sudjelovali u programu EUROSCOLA:

  1. Alan Uremović
  2. Ana Kamber
  3. Ariana Mikulić
  4. Dunja Husnjak
  5. Fran Tadić
  6. Frida Samardžić
  7. Helena Martinaga
  8. Iva Rajković
  9. Ivana Petrić
  10. Kaltrina Stajku
  11. Lea Popović
  12. Leon Galinec
  13. Lovro Grgić
  14. Lucija Brkić
  15. Maja Loborec
  16. Marta Kunić
  17. Marta Smok
  18. Matej Jaušić
  19. Matej Vugrinec
  20. Nikolina Čižić
  21. Patrik Balent
  22. Petra Balija
  23. Petra Belec
  24. Tatjana Matić
  25. Vedrana Strmečki

Komentari