Mi smo tvar od koje sazdani su snovi

Ludes Teatar osnovan je 2006. godine u Koprivnici. Kazalište svojim prvim projektom 2008. počinje odgajati koprivničku kazališnu publiku. Od 2009. godine Ludens svojim entuzijazmom i kreativnošću želi zaraziti što više mladih pa osniva dramski studio za one na kojima svijet ostaje. Dramski studio Ludens Teatra vode Martina Trešćec-Godek, Dijana Mateša i Ivana Pintarić. Svake godine Ludens organizira Vikend amaterskog kazališta na kojem sudionici Dramskog studija izvode predstave na kojima su radili tijekom školske godine.

Među članovima Dramskog studija Ludens Teatra puno je gimnazijalaca. To su: Matija Gašpari, Jan Barić, Petra Lozo, Petra Balija, Iva Rajković, Mihael Kramarić, Nina Krmpotić, Ena Vuglovečki, Klaudija Ivačić, Maja Loborec i Doria Sačer. Ostatak ekipe čine učenici drugih škola: Sara Gospočić, Mihovil Maloča, Ivan Kovačić, Stella Dorić i Matej Miotić.

Vikend amaterskog kazališta

slika4Ovogodišnji, ujedno i 7. VAK održan je od 4. do 5. lipnja i bio je iznimno posjećen. Izvedene su četiri predstave različitih tipova te jedna prezentacija uz izložbu GKP Komunalac vezana uz zagađenje. U subotu je nastupila najmlađa skupina Male pahuljice i izvela tekst Ive Milley Panika u Strahogradu. Odmah nakon njih predstavila se skupina Kaotis Teatralis komedijom Ne očajavajte nikad. U nedjelju nas je zabavila srednja skupina pod nazivom Anonimno kazalište predstavom nastalom prema motivima dramskog teksta Zločesto dijete Mire Gavrana i improvizacijama polaznica. Slijedila je prezentacija GKP-a Komunalac Otpad nije smeće, a zatim je drugi dio skupine Kaotis Teatralis završio VAK predstavom Zelena ptica.

slika5

Branislav Nušić: Ne očajavajte nikad

Komedija Ne očajavajte nikad nastala je prema istoimenom tekstu Branislava Nušića. Komedija govori o francuskom društvu 20-ih godina prošloga stoljeća i međuratnom stanju u zemlji te kako se jedan vojnik iz njemačkog zarobljeništva uvukao u pijanino i prouzročio niz zanimljivih i nepredvidivih situacija. Događaji su zamršeni, a karakteri originalni i zanimljivi.

Marijana Nola: Zelena ptica

U suradnji s Komunalcem polaznici Dramskog studija Ludens Teatra ostvarili su predstavu Zelena ptica kao doprinos podizanju razine ekološke svijesti. Zelena ptica moderna je bajka koja uz elemente komike progovara o problemima zagađenja Sretnog Kraljevstva. Građani se prestanu brinuti o smeću i čistoći, a uza sve te probleme uplete se i ljubavna priča za koju se postavlja pitanje je li uopće razumna.

Dramski studio ove je godine imao pune ruke posla. Pripremali smo i prošlogodišnju predstavu U kojem kutku leži tvoja sudbina za županijsko natjecanje u Đurđevcu, na kojem smo dobili puno pozitivnih kritika te nagrade za najbolju kostimografiju i inovativnost. Također, usporedno smo radili na dvjema novim predstavama kako bismo mogli pokazati što smo sve tijekom godine naučili.

Međusobno smo si podrška, a što je najvažnije, uživamo i zabavljamo se na baš svakom satu dramske.

 

Mihael Kramarić i Petra Lozo

 

Komentari