Važnost razvoja održivog demokratskog društva

Program Pestalozzi Vijeća Europe za stručno osposobljavanje nastavnika i stručnih suradnika nudi nekoliko oblika edukacije: višednevne seminare, ljetnu školu i višemjesečnu edukaciju u dvama modulima. Imala sam prilike proteklih nekoliko mjeseci sudjelovati u jednom takvom modularnom programu edukacije.

U srpnju 2015. započeo je 15-mjesečni trening pod nazivom Vrednovanje transverzalnih stavova, vještina i znanja, a vezano uz temeljne vrijednosti Vijeća Europe – ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava. Prvih nekoliko mjeseci radilo se na pripremama za Modul A koji se održao krajem listopada u Strasbourgu, a sudjelovalo je tridesetak nastavnika i stručnih suradnika iz 22 europske zemlje. U različitim radionicama i interaktivnim metodama stjecali smo korisna znanja i vještine usmjerene na isticanje važnosti razvoja održivog demokratskog društva, a ključno je pitanje bilo kako „izmjeriti“ stupanj razumijevanja i usvojenosti demokratskih vrijednosti, stavova i uvjerenja. Slijedilo je opet nekoliko mjeseci rada na vlastitim nastavnim jedinicama uz stalnu povezanost s voditeljima i kolegama, a zatim je trebalo pilotirati te jedinice u svojim sredinama i rezultate prezentirati u sklopu Modula B na Malti.

Iskustvo susreta na modulu B jest da spomenute vještine, stavovi i znanja zaista jesu transverzalni.  Svaki nastavnik može participirati u temama koje uče i potiču djelovanje na područjima različitosti i empatije, suradnje, ljudskih prava, pristupa znanju općenito te samospoznaje i interakcije. A to su nam učenici jedne malteške osnovne škole u zajedničkom radu i pokazali.

Posebna pozornost posvećivala se mogućnostima i načinima evaluacije samog rada te ocjenjivanja i procjene stečenih kompetencija.  Dakle, jedan je od važnijih ciljeva diseminacije ovog projekta i potraga za načinima i oblicima što sustavnije i vidljivije procjene (evaluation) i vrednovanja (assessement) tijeka procesa i njegovih ishoda. Projekt bi trebao završiti u rujnu objavom publikacije s mnoštvom primjenjivih nastavnih jedinica.

Naravno, ne treba posebno istaknuti da je samo mjesto održavanja, prekrasan otok Malta, svojim utvrdama gdje su se snimale poznate scene iz mnogih filmova poput Igre prijestolja, bogatom poviješću i tradicijom, blagom mediteranskom klimom i biljem samo upotpunilo sveukupno pozitivno ozračje.

Rad s kolegama iz različitih europskih zemalja, međusobna suradnja i druženja te neka trajna prijateljstva dodatna su vrijednost ovakvih edukacija.

 

 

Komentari