Posljedice koje konzumiranje droga uzrokuje pojedincima, obiteljima i zajednici među najtežim su sociopatološkim pojavama današnjice. Zlouporaba droga vodi u neslobodu, u ovisnost. Velika je opasnost za mladež pa škola ima važnu ulogu u prevenciji. Educira učenike i uključuje njihove roditelje u program kojim ih vanjski stručnjaci uče o rizicima i štetnim posljedicama zlouporabe sredstava ovisnosti.

Suzbijanje razvitka ovisnosti i zaštita zdravlja učenika nezamislivi su bez kvalitetnih preventivnih aktivnosti, a naša ih škola ostvaruje predavanjima za roditelje učenika prvih razreda. Ove su godine predavanja održana na zajedničkim roditeljskim sastancima 16. i 17. ožujka. Policijski stručnjaci Grupe kriminaliteta droga PU Koprivničko-križevačke Dario Babić i Igor Bukovčan poučili su roditelje o vrstama droga, a posebno su ih upozorili na droge koje se prodaju u obliku osvježivača prostora (Spice) i mogu se kupiti legalno. Roditelji su informirani o proizvodnji, izgledu, mjestima gdje ima droge, djelovanju i posljedicama zlouporabe opojnih droga na fizičko, psihičko i socijalno zdravlje mladih. Savjetovani su da povremeno kontroliraju svoju djecu, pregledaju džepove njihove odjeće, i upozoreni na znakove koji upućuju na moguće konzumiranje kako bi mogli pravovremeno reagirati .

Edukativnim predavanjima roditelji su proširili znanje o štetnosti zlouporabe opojnih droga. Biti roditelj vrlo je odgovorno. Najbolja je zaštita djece od rizičnih ponašanja kvalitetan odnos djece i roditelja i otvorenost roditelja za stjecanje novih znanja kako bi mogli pridonijeti smanjenju rizika uzimanja sredstava ovisnosti i ranom otkrivanju ovisnosti ako do nje dođe.

Vesna Balent, prof.

 

 

Komentari