Na nagradnom natječaju programa EUROSCOLA Europskog parlamenta gimnazijalci polaznici sociološke grupe AGENS osvojili su putovanje u Strasbourg za 24 učenika i dva profesora.

Budući da je aktivno sudjelovanje i uključenost mladih ljudi jedan od najvažnijih dugoročnih ciljeva Europske unije, cilj ovog natjecanja bio je omogućiti mladima da na originalan i kreativan način izraze svoj stav o jednoj od pet predloženih tema. Učenici su duhovitim i motivirajućim animiranim filmom izrazili stav na temu nezaposlenosti mladih. Izradi filma prethodila je sustavna sociološka analiza fenomena nezaposlenosti, koja je učenike nadahnula za scenarij, a i pokazala im primjenjivost sociologijskih spoznaja. Mentorica je učenicima profesorica Katarina Horvat. Nagrada je osvojena u konkurenciji 80 radova pristiglih na natječaj.

Učenici u Strasbourg putuju početkom studenog 2016. gdje će im se pružiti prilika da u Europskom parlamentu u dvorani za plenarne sjednice sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata, glasovanju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja europske politike, da predstave svoju školu, grad, županiju, državu. Dodatna vrijednost ovog programa jest razmjena iskustava i prijateljstva koja nastaju među srednjoškolcima iz svih država Europske unije, komunikacija na jednom od triju radnih jezika Europske unije – engleskom, njemačkom ili francuskom, dok profesori koji prate učenike imaju priliku upoznati svoje kolege iz drugih zemalja i s njima razmijeniti iskustva.

Katarina Horvat, prof.

 

Komentari