Ravnatelj V. Robotić s nagrađenim profesorima i učenicima

Gimnazija „Fran Galović“ – preobrazba u školu izvrsnosti

Do nas je doprla vijest da smo ove godine najbolja srednja škola u Republici Hrvatskoj po broju učenika i mentora na državnim natjecanjima. Točnost informacije provjerili smo na pouzdanom izvoru – u razgovoru s ravnateljem mr. sc. Vjekoslavom Robotićem

Gospodine ravnatelju, molimo Vaš komentar!

Da, informacija koju spominjete točna je. Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica, što se tiče broja učenika i njihovih mentora plasiranih na državna natjecanja, u ovom je trenutku najuspješnija srednja škola u Republici Hrvatskoj od 404 srednje škole.

Kakav je osjećaj biti ravnatelj tako uspješne škole?

Odličan! Dok imam tako dobre, talentirane i marljive učenike te nastavnike s visokom radnom etikom koji profesionalno obavljaju svoj posao, lako je upravljati ovakvom školom.

Što je, po Vašem mišljenju, razlog velikog uspjeha naše škole?

Više je razloga. Jedan od razloga su odlični materijalni uvjeti, drugi razlog su talentirani i marljivi učenici, a treće su profesionalni profesori predani radu. Kad se zbroje materijalni uvjeti s personalnim uvjetima poučavanja, dobije se vrhunski rezultat.

Imate već puno iskustva kao ravnatelj, komunicirate s ravnateljima drugih škola u Hrvatskoj i izvan nje. Gdje vidite prostor za napredak i rast?

Prostora za napredak uvijek ima. Po mome mišljenju, sustav mora nagrađivati rad profesora i prema njegovim rezultatima rada sigurno bi se mogla napraviti još bolja sinergija rada i rezultata u našoj školi. Većina ravnatelja drugih škola dolaze ovdje vidjeti što smo to mi napravili u zadnjih deset godina jer žele preslikati taj rad, odnosno rezultate na svoje škole. Poticaj bi trebale biti određene nagrade i određeni status među pripadnicima svoje generacije, a na jednom i drugom ozbiljno se radi u školi, međutim uvijek su prepreka materijalna sredstva, ali dok ima dobre volje, taj rezultat je sve bolji i bolji.

Razmišlja li se o testiranju različitih modela učeničkih priprema za natjecanja – učenje u timu, rad sa studentima (bivšim gimnazijalcima), online pripreme, pokretanje centara izvrsnosti na novim područjima, razrađivanje sustava nagrađivanja?

Sve to što ste naveli plan je razvoja škole. Cilj nam je maknuti se iz škole prosječnosti i izgraditi školu izvrsnosti. Nažalost, koče nas u tome kurikularni problemi koje pokušavamo unutar zakonskih okvira premostiti. Ideja je da intenziviramo rad s iznadprosječnim učenicima.

Mislite li da natjecanja stvaraju pritisak učenicima?

Da, sigurno da. Moja je koncepcija školskih natjecanja razmišljanje da ona budu online i da budu za vrijeme manjeg opterećenja učenika isključivo po sistemu dragovoljnosti. To je najbolje napraviti pod zimskim i proljetnim odmorom učenika kad se ne bi stvarao veliki problem za školu zbog izostanaka profesora kao mentora, a i s druge strane ne bi u tim finalnim periodima natjecanja učenici morali puno izostajati, a samim time gube gradivo kad su na državnim natjecanjima pa imaju praktički dvostruki teret rada.

Na kraju bih uime svih djelatnika Gimnazije „Fran Galović“ želio zahvaliti Gradu Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji na nagradama i podršci u svim našim odgojno-obrazovnim aktivnostima.

Spomenutoj sinergiji (dobri materijalni uvjeti + marljivi i talentirani učenici + kvalitetni nastavnici) moramo dodati još jednu bitnu sastavnicu: ravnatelja koji primjerom pokazuje kako se profesionalno i odgovorno odnositi prema radu. To mogu potvrditi svi djelatnici Gimnazije „Fran Galović“.

Razgovor vodila: Karla Medenjak, 3. c

Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica nagradili najuspješnije učenike i mentore

Županija je ove godine za nagrade izdvojila više od 120 tisuća kuna. Uspješna 2015./2016. godina u četvrtak, 9. lipnja, okrunjena je priznanjima koje je Grad Koprivnica dodijelio učenicima koji su osvojili 1., 2., ili 3. mjesta na županijskim natjecanjima te njihovim mentorima.

Ove godine dodjela priznanja i nagrada odvijala se u Domu mladih, gdje je za učenike organiziran koncert.

Od naših se učenika posebno istaknuo Karlo Šerbetar jer je osvojio dva treća mjesta na državnim natjecanjima.

O najuspješnijim učenicima naše škole čitajte na stranicama FRANzinea!

 

 

 

 

 

 

Komentari