Samostalne izložbe Ene Vuglovečki i Ane Ivković

Dvije su gimnazijalke ove godine imale prve samostalne izložbe svojih likovnih radova, a vrata im je otvorio Pixel

 

Oscar Wilde rekao je kako mi na prošla vremena gledamo kroz veo umjetnosti, a umjetnost se, srećom, još uvijek razumije u to kako prikriti stvarnost. Upravo to dokazuje nam talentirana Ena Vuglovečki, učenica 3. f razreda naše škole, koja svoje slobodno vrijeme posvećuje slikanju. Ena je svoju prvu samostalnu izložbu otvorila 10. ožujka u Kulturno Kreativnom Centru Pixel u Koprivnici. Izložba je privukla velik broj posjetitelja, a najviše je bilo gimnazijalaca koji su joj došli pružiti podršku.

„Slikanje je jedini način da ‘pobjegnem’ a da ne napustim dom. Jedino slikanjem u potpunosti izrazim svoje osjećaje. Mislim da je glavni pokretač, tj. inspiracija, za mene bila i još uvijek jest slika koju gledam/proučavam zadnjih osam godina, apstrakcija preminulog slikara Romana Baričevića Đegija. Slikanje, zapravo umjetnost općenito, nešto je što mi dopušta da se pronađem, ali i izgubim u istom trenutku“, rekla je Ena. „Slikam od malih nogu i za mene je slikarstvo jedna vrsta igre materijala i boje na platnu. Koristim se ne-slikarskim tehnikama slikanja (struganje, dripping) i miješam različite materijale poput papira, gipsa, gaze i žice koji u kombinaciji s debelim nanosima boje rezultiraju zanimljivom reljefnom površinom. Volim spontane pokrete i zapravo je svaka moja slika indikator trenutnog osjećaja.“

700 13140516_541497076053090_1167867353_n 13153330_540396162829848_2043595704_n bd8800af-e015-4d1a-894a-7364defa0808

Eni je velika podrška njezina profesorica likovne umjetnosti Iva Bolfek, koja joj je mnogo pomagala i oko same izložbe. „Enina platna pokazuju kompleksne veze predmeta, boja i oblika, čije spajanje stvara i prenosi snažnu emociju promatraču. Posebno ju privlače izgrebane, unakažene površine sazdane od mješavina boje, papira, gipsa i žice. Likovi izviru iz površine prekriveni impasto nanosima boje, a zanimljivi su i slučajni efekti na pojedinim kompozicijama. Njezine široke linije ili polja boje često su crne ili neke tamne boje koje nanosi slikarskom lopaticom ili kapanjem. Djela nastaju većinom brzim i impulzivnim potezima. Direktna gestualna akcija i intuitivna spontanost ključne su karakteristike Eninih slika“, rekla je profesorica Iva Bolfek.

mp211635

Ena nije jedina naša učenica koja je u protekloj nastavnoj godini održala svoju prvu samostalnu izložbu. Ana Ivković također je talentirana gimnazijalka, učenica 3. d razreda, koja svoje slobodno vrijeme posvećuje umjetnosti. Njezina prva samostalna izložba Pieces of Frustrated Llama otvorena je 21. travnja u Pixelu. „Anini radovi pokazuju izniman talent i inovativan pristup crtačkom mediju. Grafičkom modelacijom postiže uvjerljiv privid volumena na plohi. Najčešće crta neobične animalističke motive u samom centru kompozicije, a pozadinu ostavlja nedefiniranu. Vrlo je maštovita, precizna, pažljiva, mirna i strpljiva u radu“, rekla je o Aninu stvaralaštvu profesorica Iva Bolfek.

 

Profesorica Bolfek istaknula je kako obje djevojke pokazuju nevjerojatan stvaralački duh, talent, interes i znatiželju za likovno izražavanje.

Patricia Rašan, 2. a

 

Komentari