U Zagrebu je 22. siječnja 2016. održano finalno natjecanje drugog INA Junior Freshhha u kojem su i ove godine sudjelovali naši učenici Karlo Šerbetar, Ino Lazar i Matej Vugrinec te osvojili odlično drugo mjesto.

Nakon prvog kruga natjecanja koje se odvijalo internetski, od 417 prijavljenih tročlanih timova najboljih pet bilo je pozvano na završno natjecanje, i to: Ava Miš – Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Slavonski Brod; U3 – Gimnazija doktora Ivana Kranjčeva, Đurđevac; Se bumo ih rasteple – Prva gimnazija Varaždin; Marcellino – Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica i Team AA – Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka.

Na početku natjecanja predstavljeni su finalisti, kojima se obratila direktorica Sektora ljudskih resursa Vladimira Senčar Perkov. Čestitala im je na uspjehu kazavši kako je velik uspjeh i samo sudjelovanje u  finalu. Nakon uvodnog govora slijedilo je kratko predstavljanje svakog tima. Napomenuo bih kako je naš tim izmamio najviše osmijeha na predstavljanju pokazavši odličan smisao za humor. Ali to im na kraju nije bilo dovoljno za nagradu publike za najbolje predstavljanje tima koja je pripalo timu U3 iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva. Stručni žiri činili su: Ivan Novosel, profesor fizike, Danijela Marčetić, profesorica matematike, Maja Hrustić, profesorica geografije, Blanka Vrgoč, profesorica biologije, Zdravko Grgurač, Glavni stručnjak za strateški razvoj RiM, i Bruna Kostelac, direktorica Službe za razvoj i obrazovanje.

Natjecanje se sastojalo od dvaju dijelova. Prvi zadatak bio je napraviti što bolji proces pročišćavanja otpadnih voda. Kandidati su morali u zadanom vremenu osmisliti cijeli proizvodni proces. Stručni žiri cijelo ih je vrijeme promatrao i ocjenjivao. Nakon isteka vremena, timovi su neovisno prezentirali i objašnjavali svoja rješenja Zdravku Grguraču, članu žirija. Nakon pauze za ručak slijedio je drugi zadatak koji su naši učenici odlično riješili. Od natjecatelja tražilo se poznavanje gradiva fizike, matematike, biologije, kemije i geografije. Nakon prezentiranja rješenja drugoga zadatka slijedila je pauza u kojoj je zasjedao žiri.

Nakon konzultacija žiri je donio konačnu odluku: pobijedio je tim “Se bumo ih rasteple”, a drugo mjesto zauzeli su naši učenici Karlo Šerbetar, Ino Lazar i Matej Vugrinec. Od svih škola najviše se angažirala naša Gimnazija „Fran Galović“ prijavivši najviše timova, za što je dodijeljena i posebna nagrada – 3D printer koji su uime ravnatelja preuzeli mentori Marko Vargović i Danijel Kolarić.

I iduće godine nadamo se velikom odazivu naših timova.

Danijel Kolarić, mag. educ.phys. et inf.

 

Komentari