Divni svemir glazbe Davida Bowieja baš nikada neće nestati

Jedan od najvećih umjetnika 20. st. i tvorac glam rocka preminuo je 10. siječnja 2016. nakon 18-mjesečne borbe s rakom, priopćavaju mediji. Čovjek s tisuću lica, kako su ga kritičari nazivali, bio je glazbeni i vizualni umjetnik, glumac i redatelj, a svojim djelovanjem snažno je utjecao na pop kulturu današnjice. Vjerujući da i među gimnazijalcima ima onih kojima je Bowie nešto značio, donosimo kratak portret čovjeka impresivne karijere iza kojeg je ostala Glazba

David Robert Jones rođen je u Brixtonu (London) 8. siječnja 1947. Glazbom se bavi već kao srednjoškolac u ranim šezdesetima prošloga stoljeća, i to pod imenom Davy Jones. Kako su ga često zamjenjivali s istoimenim pjevačem The Monkeesa, mijenja svoje prezime u Bowie po američkom ratnom heroju. Prvi album objavljuje 1967. pod nazivom World of David Bowie, a 1972. doživljava uspjeh s pjesmom Space Oddity. Fantastični album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and Spiders from Mars uvodi lik Ziggyja Stardusta, Bowiejeva alter ega. Nakon razdoblja glam rocka slijedi album Diamond Dogs, a zatim eksperimentiranje sa soulom i funkom (albumi Young Americans i Station to Station). Kultni status ima berlinska trilogija (Low, Heroes, Lodger), nakon koje stvara rokerski snažan album Scarry Monsters (1980.).

U kolovozu 1988. Bowie glumi Poncija Pilata u filmu Posljednje Kristovo iskušenje, a neki su od poznatijih filmova u kojima je glumio: Moj divlji zapad, Čovjek koji je pao na zemlju (nagrada Saturn Award za najboljeg glumca), Sretan Božić, gospodine Lawrence, Mi djeca s kolodvora ZOO, Zoolander (nominiran za MTV Movie Award), Prestiž, Arthur u zemlji Minimoya…

Početkom 80-ih priklanja se plesnim ritmovima stvarajući hitove Let’s Dance i Tonight. Spektakularna turneja Serious Moonlight predstavlja ga krajem 20. stoljeća novom naraštaju. U sklopu te turneje u rujnu 1990. napunio je zagrebački Maksimir, a drugi put gostuje u Zagrebu u srpnju 1997. U drugome dijelu devedesetih objavljuje tri manje zapažena albuma, no veliki povratak najavljuje Heathen osiguravši mu najviša mjesta na top ljestvicama. Nakon Realityja 2003. uslijedila je stanka duga jedno desetljeće. Svoje poklonike obradovao je 2013. albumom The Next Day. Zadnji Bowiejev album, hvaljeni Blackstar, objavljen je 8. siječnja, na Bowiejev 69. rođendan, tri dana prije njegove smrti.  Bowiejev život i stvaralaštvo neiscrpna su tema i ispričavamo se na pretencioznosti samog pokušaja da ga u okviru članka u školskome listu portretiramo. Zbog djelovanja na različitim područjima i sudjelovanja u različitim aktivnostima, humanitarnim akcijama i podizanju svijesti, možemo ga nazvati glasnikom ljudske rase, a zbog neobična izgleda i dojma koji je ostavljao te tako utjecao na mnoge – dendijem 20. stoljeća.

Vedrana Strmečki, 3. c

Uredništvo

 

Baš zbog tog golemog doprinosa rock glazbi njegova je smrt tako bolno odjeknula jer svatko tko voli ovu glazbu zna da je Bowie dao nemjerljivo puno, pogotovo kad je riječ o priznanju rock glazbe kao ravnopravne ostalim vrstama umjetnosti. Gradeći svoj umjetnički svijet, često na temelju simbola, Bowie ni u smrt nije mogao bez iznimno jake i dojmljive simbolike, vidljive ponajviše u tome da je karijeru počeo pjesmom Space Oddity, a završio albumom Blackstar, stvorivši između ta dva djela i niz drugih pjesama i albuma vezanih uz svemirska prostranstva (Starman, Life on Mars…) ostavivši iza sebe, nedvojbeno je, pravi i divni svemir glazbe koju je stvorio. Svemir koji nikada neće nestati. (Marinko Krmpotić, Divni svemir glazbe Davida Bowieja baš nikada neće nestati)

  1. odnijela još jednu glazbenu legendu

Prince – odlazak Umjetnika

Prince Rogers Nelson, američki pjevač, tekstopisac, multiinstrumentalist, producent i glumac, rođen je 7. lipnja 1958. godine. Njegova glazba integrira široku paletu stilova, uključujući i funk, rock, R&B, soul i pop. Prodao je više od 100 milijuna albuma diljem svijeta, što ga čini jednim od najprodavanijih izvođača svih vremena. Prince je osvojio sedam Grammyja, nagradu Zlatni globus i Oscara za film Purpurna kiša (Purple Rain). Prvi album (For You) objavljuje kao dvadesetogodišnjak. Čak i ako Prince nije vaš glazbeni izbor, zasigurno ste čuli neki od njegovih najpoznatijih hitova: When Doves Cry, Why You Wanna Treat Me So Bad?, I Wanna Be Your Lover, Purple Rain, Signe O the Times. Mnoge njegove pjesme proslavili su drugi izvođači, Sinead O´Connor Nothing Compares 2 U, The Time Jungle Love, Cyndi Lauper When You Were Mine, Bangles Manic Monday, Alicia Keys How Come You Don´t Call Me i druge.

Izdavao je albume pod svojim imenom sve do 1993. kada je promijenio svoje umjetničko ime u neizgovorljiv simbol (poznat kao „simbol ljubavi“ koji je vizualno objedinjavao simbole muškog i ženskog roda). Učinio je to jer je svoje ime vidio kao dio zarobljeništva u odnosu na kompaniju Warner Bros (koja mu je i branila izdavanje pjesama ritmom kojim ih je stvarao u strahu da ne dođe do zasićenja tržišta). Usporedio je svoje ugovorne obveze s ropstvom i počeo nastupati s riječi “rob” na obrazu. Ispetljavši se iz ugovornih obaveza, počeo je redati nove albume kao po traci: od 1994. do 1996. izdao je pet albuma, a zatim je 1998. potpisao za Arista Records i na koncu se tek 2000. vratio umjetničkom imenu Prince. Od tada je izdao još 15 albuma.

Legendarni glazbenik Prince umro je 21. travnja 2016. u 57. godini. Dan nakon što je bilo utvrđeno da je Prince preminuo od posljedica predoziranja opijatima, objavljeno je i koji lijekovi su ga ubili. Prema analizi kobna je bila prevelika doza Fentanyla, snažnog analgetika koji stručnjaci uspoređuju s morfijem. Neki kažu da je Prince još od snimanja filma Purple Rain bio teški ovisnik. Prince je jedan u nizu slavnih koji su našli ono što vole i pustili da ih to i ubije (Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Michael Jackson, Amy Winehouse).

Paula Sočev, 2. a

Komentari