Uspješno završen još jedan projekt u našoj školi 

Gimnazijalci su ove školske godine imali priliku sudjelovati u projektu Grad na drugi pogled i naučiti kako poboljšati javni prostor svoga grada. U sklopu spomenutog projekta učenici su osnovali aktivističku grupu Plus za Koprivnicu i svojim idejama pridonijeli uređenju grada

Grad na drugi pogled je istraživačko-edukacijski projekt koji povezuje promišljanje grada, edukaciju mladih ostvarenu medijem videa i jača interes zajednice za sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu. U projektu sudjeluju umjetnici koji svojim idejama pridonose uređenju gradova. Isti umjetnici vode i radionice s učenicima osnovnih i srednjih škola. Osnivačima projekta cilj je potaknuti mlade ljude da se na kreativan i svrhovit način koriste modernom tehnologijom (mobilnim telefonima, tabletima i fotoaparatima). Projekt Grad na drugi pogled prvi je put realiziran 2013. u Velikoj Gorici, a održao se i u Rijeci, Sisku i Koprivnici.

U suradnji s našom školom u ožujku ove godine održana je Radionica urbanog aktivizma pod vodstvom publicista i urbanog aktivista Saše Šimprage. Učenici su dobili priliku sudjelovati u projektu i osmisliti kako poboljšati izgled grada. U sklopu projekta osnovana je grupa Plus za Koprivnicu koja se bavi poboljšanjem javnog prostora u gradu. U sklopu radionice održana je šetnja Koprivnicom i odabrane su četiri inicijative oko kojih su se učenici angažirali. Odabrane inicijative bile su: uređenje šetnice uz potok Koprivnicu, postavljanje „ljubavne“ klupe na gradskim bedemima, uređenje betonskih žardinjera u Opatičkoj ulici i formiranje najdužeg cvjetnog prolaza u gradu u Ulici Đure Estera.

Učenici su bili podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna bila zadužena za osmišljavanje plakata za potrebe inicijativa s Petrom Milički, druga grupa je uz mentorstvo vizualne umjetnice Tanje Vujasinović razvijala ideju za videoprilog kojim će inicijative biti predstavljene, a treća grupa bavila se pripremom medijske strategije i prikupljanjem potpisa podrške uz pomoć mentora Saše Šimprage. Početkom travnja ove godine grupa PLUS ZA KOPRIVNICU promovirala je inicijativu za uređenje javnog šetališta uz potok na Zrinskom trgu prikazivanjem promocijskog filma i skupljanjem potpisa podrške zainteresiranih građana.

Rezultat višemjesečnih aktivnosti koje su se odvijale od veljače do lipnja 2016. godine u Koprivnici u suradnji s Muzejom grada Koprivnice, Sveučilištem Sjever, koprivničkim osnovnim i srednjim školama jest izložba Grad na drugi pogled koja je postavljena u Galeriji Koprivnica. Izložba je ostvarena kroz suradnju s vizualnim umjetnicima Boženom Končić Badurinom, Ivom Matijom Bitangom, Antoniom Grgićem, Katom Mijatović, Marijanom Molnarom i Vlatkom Vincekom.

Koordinatorica projekta u našoj školi bile su profesorice Iva Bolfek i Katarina Horvat. Evo što nam je o projektu rekla profesorica Bolfek:

„Svojim radom na temu grada Koprivnice i mentorstvom na radionicama, umjetnici su  učenicima približili vlastite kreativne procese. Tako su učenici kroz objektiv kamere na svojim mobitelima i fotoaparatima aktivirali  ‘drugi pogled’ na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti. U projektu je sudjelovalo dvadeset učenika od prvog do trećeg razreda naše škole, a brojne radionice održavale su se u Galeriji Koprivnica, Atelierima Koprivnica, na Sveučilištu Sjever i javnim prostorima grada. Završni je rezultat višemjesečnog procesa izložba na kojoj su ravnopravno predstavljeni radovi umjetnika, studenata i učenika, a pred posjetitelje je postavljen izazov daljnjeg otkrivanja ‘drugog pogleda’ na poznato i svakodnevno.“

Nikolina Mesić, 3. c

Komentari