Državna smotra simuliranih suđenja

12. ožujka 2016. godine, u Zagrebu održana je državna Smotra simuliranih suđenja – Modul zakon u razredu u prostorijama Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.
Gospođa Anica Milac je medicinska sestra zaposlena u timu dr. Mate Zatezala. Udana je i majka djevojčice. Počeo joj se sviđati doktor Zatezalo, koji je prema njoj uvijek bio kolegijalan i susretljiv. Počeli su se dopisivati preko maila, zbližili su se. Zatezalo je poznat po kratkotrajnim aferama u bolnici. Anica Milac je od strane stručnog vještaka proglašena smanjeno ubrojivom. Nakon dva mjeseca druženja, doktor ju je počeo izbjegavati, prekinuo je komunikaciju s njom, a ubrzo joj je na kućna vrata stigla policija i objasnila da je doktor podnio kaznenu prijavu protiv nje za nametljivo ponašanje.
Je li medicinska sestra Anica Milac uznemiravala doktora Matu Zatezala trebale su dokazati ili opovrgnuti odvjetničke ekipe iz 18 srednjih škola. Sudjelovalo je četrnaest učenika 3.b razreda pod mentorstvom profesorice Jasne Kraljić-Cmrk, koja ih je vrijedno pripremala mjesecima prije odlaska na Smotru. U suradnji s gospođom Lidijom Vuljak, profesorica Kraljić-Cmrk osigurala je učenicima generalnu probu na Općinskom sudu u Koprivnici.
Naši učenici formirali su  dva tima – obrana i tužitelji, a unutar svakog tima učenici su se podijelili na svjedoke i odvjetnike. Tako je svjedok obrane bila Vanja Pintarić (u ulozi Željane Kardum), a svjedok tužiteljstva Sandra Delimar (u ulozi Iskre Mayer). Vanesa Drakšić preuzela je ulogu stručnog vještaka Željke Sayko. Državna odvjetnica optužene Anice Milac bila je Adriana Horvat, a odvjetnice na strani obrane bile su Klara Sabolić, Ana Kamber i Stela Marjančić. Državni odvjetnik tužitelja, dr. Mate Zatezala, bio je Luka Blesić, a Morena Pintarić, Lea Blažeković, Katarina Andrašec i Goran Roksandić preuzeli su uloge odvjetnika na strani tužitelja.
Možda najodgovornije uloge imali su Goran Mijatović, koji je na sebe preuzeo ulogu tužitelja, dr. Mate Zatezala, i Tea Gašparić sa svojom ulogom optužene Anice Milac.
Evo što je o Smotri simuliranog suđenja rekao Goran Mijatović:
Na simuliranom suđenju saznao sam pravila i postupke suđenja, bilo mi je jako zanimljivo. Imao sam tremu jer sam znao da ću stajati pred pravim sucem i znao sam da je moja uloga jako bitna jer sam glumio tužitelja. Pripremao sam se intenzivno tjedan dana jer sam imao zahtjevnu ulogu u kojoj sam morao biti siguran i samouvjeren u svim svojim odgovorima pred sucem i pred odvjetnicima druge škole koji su vrebali moj krivi odgovor koji se na moju sreću i njihovu žalost nije dogodio.
Svoje mišljenje o Smotri podijelila je i Tea Gašparić:
Za mene je to bilo jedno lijepo iskustvo. Puno sam toga naučila o sudstvu u Republici Hrvatskoj i u Americi. Pripremala sam se tako što smo svi zajedno vježbali i jedni drugima davali savjete. Razrednica nam je uspostavila vezu sa Općinskim sudom gdje smo imali generalnu probu. Na sam dan suđenja, kada smo imali pravo suđenje s drugom školom, došlo je i do male treme, ali pozitivne;  vjerujem da ju je svatko imao. Kako sam u početku rekla, ovo iskustvo mi je bilo jako lijepo i poučno. Iskreno, mogu reći da se veselim i sljedećoj godini i novim iskustvima.
Nazočne učenike i mentore pozdravili su Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te savjetnici za Građanski odgoj i obrazovanje Nevenka Lončarić-Jelačić i Tomislav Ogrinšak. Našim su učenicima „suparnici“ bili učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina.
Nitko nije bio pobjednik, svi sudionici bili su jednako nagrađeni, a učenici naše škole odlično su se proveli, upoznali mnoge mlade osobe s kojima dijele zanimanje za pravosudni sustav i naučili  zašto je on važan. Tijekom ovog suđenja učenici su usvojili vještine argumentiranja, logičkog zaključivanja, prepoznavanje važnih činjenica i nepristranog nastupa. Učenici su imali priliku upoznati način rada sudbenog sustava.
Također, naši su učenici dobili mnogo pohvala i još jednom dokazali da su, uz dobru pripremu, strah i trema minimalni.

Stela Marijančić, 3.b

Komentari