Učenici četvrtih razreda u pratnji razrednika bili su 8. travnja na školskom stručnom izletu u istočnoj Slavoniji. U hrvatskom „gradu heroju“ Vukovaru posjetili su Opću županijsku bolnicu, u kojoj je jedan dio posvećen događajima iz Domovinskog rata. Gledajući dokumentarni film i razgledavajući stari podrumski dio, upoznali su se s uvjetima kakvi su u bolnici bili za vrijeme opsade grada. Na Ovčari je stručni vodič govorio o svim strahotama koje su proživjeli ranjenici dopremljeni iz bolnice, a na Memorijalnom groblju, paleći lampione, učenici su odali počast svim stradalima u Vukovaru i Domovinskom ratu.

Posljednje odredište u Vukovaru bio je barokni dvorac njemačke plemićke obitelji Eltz u kojem je danas smješten Gradski muzej.

Na povratku maturanti su obišli Osijek, „glavni grad“ istočne Hrvatske. Uz stručno vodstvo razgled Osijeka započeo je na Tvrđi, baroknom gradu tvrđavi iz 18. st., nakon čega su posjetili katedralu sv. Petra i Pavla čiju je izgradnju potaknuo biskup Josip Juraj Strossmayer.

Kraće slobodno vrijeme učenici su iskoristili prema vlastitim željama i u Koprivnicu se vratili u večernjim satima.

 

Lara Valentić, 4. g

 

Komentari