U utorak, 8. ožujka, predavanje na temu Što je nama Marija Jurić Zagorka danas i što smo mi njoj? održala je gospođa Miroslava Vučić, renomirana urednica Školske knjige. Predavanje je organizirala Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica u suradnji s knjižnicama koprivničkih srednjih škola.

O Mariji Jurić Zagorki, najpopularnijoj hrvatskoj spisateljici i prvoj našoj profesionalnoj novinarki, govorila je profesorica Vučić predstavljajući svoj urednički pothvat – proširenu verziju Zagorkinih djela u izdanju Školske knjige. Zagorkini romani napokon su objavljeni cjeloviti, onakvi kakve ih je napisala, a pročitali su ih u svjetlu najnovijih znanstvenih teorija i pogovorom popratili hrvatski znanstvenici: akademik Krešimir Nemec, Maša Kolanović, Maša Grdešić i Tatjana Jukić. Sabranim djelima Marije Jurić Zagorke u redakciji profesorice Miroslave Vučić akademska je zajednica dala status kanonskog izdanja djela te velike spisateljice.

Vrijedno je istaknuti da se o „patuljastoj amazonki hrvatskoga feminizma” u gimnazijskoj multimediji govorilo baš na Međunarodni dan žena.

 

 

Komentari