Novi naraštaj koprivničkih srednjoškolaca upoznaje pravila igre

Velik dio 3. b razreda pokazao je znatiželju i zainteresiranost  za državnu Smotru simuliranih suđenja, zbog čega je profesorica Jasna Kraljić-Cmrk 11. veljače cijeli svoj razred povela u posjet Općinskom sudu u Koprivnici.
Predsjednica Općinskog suda u Koprivnici gospođa Lidija Vuljak srdačno ih je primila u glavnoj dvorani Općinskoga suda i održala im kratko predavanje. Upoznala ih je s ustrojem sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj  te uz to navela da sudbenu vlast obavlja (između ostalih) i prekršajni sud koji, uz općinski, djeluje u Koprivnici. Također je istaknula razlike između hrvatskog i američkog pravosudnog sustava – uloge sudca, tko donosi odluku o kazni osuđenome, proces svjedočenja itd. Upoznala je učenike s pravnim fakultetom i objasnila kako se postaje odvjetnikom i sudcem. Vrlo je opširno i s voljom odgovarala na učenička pitanja. Najzanimljiviji dio za učenike bio je onaj u kojem je gospođa Vuljak govorila o nekim dojmljivijim iskustvima iz svoje karijere, a na učeničkim se licima vidio i smijeh i čuđenje jer nisu mogli ni zamisliti s kakvim se sve situacijama moraju nositi sudci.
Na kraju predavanja učenicima je dala smjernice za državnu Smotru simuliranih suđenja i pozvala ih na generalnu probu prije Smotre.

Vanesa Drakšić, 3. b

 

Komentari