Prvog radnog tjedna nakon proljetnih praznika naša je škola ugostila deset učenika u pratnji tri profesorice iz mjesta Icod de los Vinos s Tenerifa u sklopu Erasmus+ projekta Become ECO. Naši učenici, ujedno i članovi Geografske grupe (Gregor Gašparić 1.g, Lana Bazijanec i Marija Slobođanac 2.b, Simon Sović 2.c, Luka Kiš 2.d, Petra Kovačević, Janko Suton i Borna Vazdar 2.g, Ana Međimurec 3.b, Hana Vusić 3.g) pobrinuli su se da se naši gosti, zajedno s profesorima Kristinom Bukvić, Majom Maček Treščec i Zvonimirom Treščecom, ugodno osjećaju i zabave te da pobliže upoznaju hrvatsku kulturu, način života i ljepote naše zemlje.

Projekt smo u ponedjeljak započeli u školi. Gostima smo priredili prigodni program dobrodošlice, posjetili smo satove kemije i povijesti te se bolje upoznali igrajući icebreaking activities, a poslijepodne smo proveli u razgledu grada.

Utorak je bio rezerviran za posjet NP Plitvička jezera. Iako smo mislili da će nam kiša pomrsiti planove, odlično smo se proveli i zabavili, a naši gosti ostali su oduševljeni ljepotom najstarijeg hrvatskog nacionalnog parka.

Srijedu smo proveli na samom sjeveru Hrvatske. Prva postaja bila nam je Accredo centar u blizini Čakovca. Tamo smo se, podijeljeni u timove, natjecali u različitim aktivnostima i stvarno odlično zabavili, ali i iscrpili. Dan smo završili kratkim posjetom i druženjem u Varaždinu.

U četvrtak smo se ponovno našli u školi te smo povodom 65. obljetnice Komunalca i Dana Zemlje sadili aromatično bilje oko vanjske učionice te pisali poruke Majci Zemlji. Nakon toga posjetili smo OPG Harači gdje su nas vlasnici upoznali sa svojim načinom proizvodnje, strojevima te asortimanom bučinih koštica, koje smo mogli i degustirati. U kratkoj pauzi do ručka zaputili smo se na Dravu, a dan smo završili na OPG-u Korošec gdje smo vidjeli cijelu proizvodnju sapuna u kojoj smo se i sami kasnije okušali.

Tjedan smo završili posjetom Zagrebu. Nakon ugodne vožnje vlakom i šetnje do glavnog trga, vodičica nas je detaljnije provela širim centrom grada. Kasnije smo imali slobodno vrijeme te smo se pred polazak svi okupili na Zrinjevcu na podijeli certifikata.

Ovo nezaboravno iskustvo je za sve završilo dosta emotivno, no iako nam je rastanak teško pao sretni smo što smo sklopili prijateljstva i stvorili uspomene koje će trajati čitav život 🙂

Petra Kovačević 2.g

Dojmovi:

„Iako je u početku bilo pomalo stresno, svejedno mogu reći da je to jedno od najboljih iskustava koje sam proživjela. Sklopila sam puno novih prijateljstava, što s učenicima naše škole, što s našim dragim gostima s Tenerifa. Nezaboravnih, edukativnih, ludih i emotivnih tjedan dana koje bih zasigurno ponovila!“ – Hana Vusić 3.g

„Ovo Erasmus iskustvo je stvarno bilo predivno. Tijekom sudjelovanja u projektu svi smo se jako zbližili. Zaista sam uživao u svim trenutcima koje smo proveli jedni s drugima. Upoznao sam predivne ljude i stvorio prijateljstva koja neću zaboraviti. Jedino što bih promijenio jest da je trajalo malo duže, ali sve što je lijepo, kratko traje.“ – Simon Sović 2.c

Iz početka se možda činilo malo stresno i naporno, ali uz dobrog i pristojnog gosta uopće nije bilo tako. Ponovio bih 🙂 – Gregor Gašparić 1.g

 

Komentari