Prvi dan, 23. 4. 2022.
Na mobilnost u Fuerteventuru, jedan od Kanarskih otoka, Erasmus+ Fit4Thought tim kojeg su činile profesorice Martina Grgac i Mišela Lokotar zajedno s učenicama Lanom Vutuc, Nerom Teufel, Ivom Horvat i Tesom Kotarščak krenuo je u kasnim satima u petak navečer. Školskim kombijem putovali smo otprilike četiri sata do aerodroma u Beču odakle smo imali let za Fuerteventuru. Zanimljivo je da je otok dobio ime prema španjolskim riječima koje u prijevodu znače “jaki vjetar”, a taj nam je vjetar ovih nekoliko dana koje ćemo provesti na otoku učinio poprilično zanimljivim. Došavši na otok, krenuli smo prema našem smještaju, Origo Mare, gdje smo imale ručak zajedno s koordinatoricom španjolskog tima. Kako je naš tim bio prvi koji je stigao, mi smo učenice  nakon ručka krenule istraživati otok odnosno plažu koja se nalazila u našoj blizini. Na kraju dana smo večerale zajedno s talijanskim i portugalskim timom koji su stigli tijekom dana.

Drugi dan, 24. 4. 2022.
Kako drugi dan još uvijek nisu bili na broju  svi timovi, naš je tim zajedno s timom iz Italije  nakon doručka krenuo u jednu laganu šetnju u krugu našeg rezorta. Obišli smo obližnju plažu gdje smo se malo odmorili, slikali se kao Beatlesi, te nakon odmora krenuli na ručak. Ostatak dana smo proveli družeći se s ostalim timovima, posebice Poljacima s kojima smo najbolje „kliknuli“, vjerojatno zbog sličnosti među nama koje smo uočili. Na kraju dana smo imali prvu zajedničku večeru gdje su prisustvovali svi timovi te smo tako razmijenili poklone koje smo donijeli. Ono što je ovu večer činilo još posebnijom jest torta i pjesma koju smo zajedno pjevali jer su dva člana mobilnosti slavila rođendan.

Treći dan, 25. 5. 2022.
Treći dan mobilnosti, zapravo prvi zajednički radni dan, započeli smo odlaskom u obližnji grad La Oliva. Nakon kulturno-povijesnog obilaska grada i posjeta muzeju tradicionalne poljoprivrede, uputili smo se u školu IES La Oliva gdje smo imali „international snack“ u školskom kutku za opuštanje. Imali smo prilike razgovarati s nekim učenicima njihove škole, a za to vrijeme profesorice su razgledavale školu gdje su ih upoznali s njihovim školskim sustavom, ali su i profesorice njih upoznale s našim školskim sustavom. Nedugo nakon posjeta školi bilo je predstavljanje svih projektnih partnera pripremljenim video prezentacijama. Za ručak smo imali paellu, njihovo poznato jelo od morskih plodova i povrća s rižom. Kraj dana smo proveli na zajedničkoj večeri te u pripremama za sljedeći dan.

Četvrti dan, 26. 4. 2022.
Današnji dan obilježili smo obilaženjem kulturno-povijesnih i prirodnih ljepota otoka. Prva postaja bila nam je  Las Dunas de Corralejo, plaža koja svojim izgledom podsjeća na pustinju. Bilo nam je prekrasno, hodali smo bosi po pijesku, uživali u pogledu koji nam je pružalo more koje je, iako je tamo jako vruće, bilo poprilično  hladno, te smo zajedno s drugim timovima uživali u prirodnim ljepotama . Sljedeća postaja bila nam je Betancuria, mali gradić na brijegu s prekrasnim prirodnim ljepotama. Ovdje smo imali slobodno vrijeme koje smo provele razgledavajući grad te snimajući fotografije za natječaj za projektni kalendar. Pretposljednja avantura današnjeg dana bila je posjet vidikovcu Mirador del Risco de las Penas. Kao završnu postaju ovog dana obišli smo pećine uz plažu s crnim odnosno vulkanskim pijeskom u mjestu Ajuy. Jedna od pećina nastala je pomicanjem tektonske ploče pa smo tako jedan njezin dio vidjele dok su nam rekli da se drugi dio nalazi u Africi. Tijekom šetnje  također smo srele i vjeverice koje se na ovom otoku ne nalaze duže vrijeme, no nismo ih smjele hraniti – iako ćete vidjeti na jednoj od fotografija da vjeverica jede.

Peti dan, 27. 4. 2022.
Srijedu smo proveli na otoku Lanzarote. Lanzarote je vulkanski otok bogat prirodnim ljepotama. Prvo smo se prošetali špiljom koja je zapravo unutrašnjost neaktivnog vulkana Cava Verde. Također smo posjetili u blizini i špilju Jameos del Agua. U sklopu špilje je jezerce u kojem smo vidjeli bijele (albino) račiće, ali i odmorili u restoranu koji se nalazi u špilji, a koji je također prije covid pandemije bio i disko klub. Nakon obilaska špilja uputili smo se u nacionalni park Timanfaya. Ondje smo imali priliku vidjeti gejzire te u rukama trljati vruće vulkansko kamenje čija je temperatura u trenutku kada su nam kamenje stavili u ruku bila 60°C. Okupili smo se u autobus te krenuli u daljnje razgledavanje parka gdje smo gledali i slušali o erupcijama vulkana i ohlađenim nanosima lave, te kako na vulkanskome tlu mogu nastati prvi lišajevi i biljke. Zadnja postaja u okviru obilaska nacionalnog parka bila je zeleno jezero El Golfo koje se nalazi pokraj oceana i plaže s crnim pijeskom. Za završetak dana  trajektom smo se vratili na svoj otok, ali smo imali prilike tijekom vožnje trajektom uživati u prekrasnim prizorima i lijepom vremenu.

Šesti dan, 28. 4. 2022.
Šesti dan domaćini su nas odveli u glavni gradu Fuerteventure, Puerto del Rosario. Samim dolaskom u glavni grad podijeljeni smo u skupine u kojima su se nalazili učenici iz svake države. Imali smo zadatak snimati slike za projektni kalendar, no trebali smo i u grupama snimiti video materijale s motivirajućim porukama o zdravom načinu života i zaštiti naše planete. Nakon što smo odradili svoje zadatke, u grupama smo obilazili grad i tako zajedno otkrivali čari ovog lijepog grada. Poslijepodne smo se preselili na plažu koja se nalazi u glavnom gradu Playa Chica gdje smo imali pizza piknik i slobodno vrijeme za odmor. Na kraju dana uslijedile su vodene sportske aktivnosti u moru. Imali smo na raspolaganju jedrenje te vožnju i veslanje u kanuu. Čekajući bus, zabavili smo se plešući i pjevajući uz španjolsku glazbu. Nakon povratka u rezort i večere, imali smo oproštajnu ceremoniju te dodjelu certifikata s obzirom na to da je jedan od timova u petak odlazio kući.

Većinu predzadnjeg dana proveli smo na “otoku tuljana”, Isla de Lobos. Tijekom duge šetnje otokom proučavali smo njegove prirodne ljepote, ali i prilagodbe biljnih vrsta na ovom sušnom i vjetrovitom području. Posjetili smo solanu gdje se na tradicionalan način proizvodi sol, učili o važnosti unosa vode, vitamina i minerala te osobito soli. Za kraj dana brodićem smo se vratili u grad Corralejo. Imali smo slobodnog vremena za razgledavanje grada pa smo tako tijekom razgledavanja na plaži vidjeli prekrasne skulpture koje ljudi rade od pijeska.

Osmi dan, 30. 4. 2022.
Nakon prekrasno provedenih tjedan dana došao je naš posljednji dan na ovoj mobilnosti. U jutarnjim satima, nakon pozdrava s ostalim timovima, krenuli smo na aerodrom. Putovali smo istim letom do Beča kao i poljski tim te se s njim teško pozdravili. Nastavili smo put školskim kombijem do Koprivnice  vratili se u kasnim večernjim satima.

Ova je mobilnost  bila lijepo iskustvo, od novih prijateljstava koje smo sklopile do prekrasnih mjesta koje smo posjetile. Iako nismo posjetile sve Kanarske otoke, na temelju ovih nekoliko koje smo vidjele možemo reći kako se zasigurno isplati posjetiti Kanare. Zahvaljujemo španjolskom timu koji nam je osigurao predivan boravak na njihovu otoku te također ostalim timovima što su to iskustvo učinili još ljepšim!

Tesa Kotarščak, 2.c

Komentari