U ponedjeljak, 11. travnja 2022., učenici 4. b i 4. e razreda bili su na terenskoj nastavi uz pratnju profesora Miroslava Samardžića, Ane Marije Martan i Ive Bolfek. Plan puta obuhvaćao je podravsko područje i rutu dugu 126 kilometra.
Polazak autobusa s gimnazijskoga parkirališta bio je u osam sati. Tijekom nastave u prirodi pojedini učenici izlagali su, ili u autobusu ili na licu mjesta, o posjećenim lokacijama. Prvo odredište bilo je Spomen-područje Danica gdje su održana tri kratka povijesna predavanja.

Nakon toga učenici su s profesorima krenuli prema sprudu na ušću rijeke Mure gdje su se prošetali pa krenuli prema jezeru Ješkovu, starom rukavcu rijeke Drave. Obišli su i obližnju likovnu koloniju drvenih kipova koprivničkog umjetnika Dragutina Ciglara. Oko 11 sati grupa je autobusom krenula prema Đurđevcu usput posjetivši Šumariju Repaš gdje je još jednom prezentacijom obilježen značaj zaštićenih stabala hrasta lužnjaka.

U Starom gradu Đurđevcu grupa se, uz dodatno izlaganje, prisjetila Legende o Picokima, obišla muzej u Utvrdi pa imala slobodno vrijeme za okrepu.

Sljedeća destinacija u Đurđevcu bio je Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci. Posjet je bio organiziran za dvije grupe: 4. e prvo je gledao kratak film o legendi nastanka Đurđevačkih pijesaka i o mitološkom nastanku svemira, dok je u isto vrijeme 4. b obilazio Centar. Zatim su se grupe zamijenile i, osvježivši se sladoledom, krenule prema samim Đurđevačkim pijescima uz još jedno izlaganje i šetnju “hrvatskom Saharom”.

Nakon toga učenici su obišli još dva mjesta: posebni rezervat šumske vegetacije Crne jarke i pješčaru Draganci na kojoj su se malo duže zadržali popevši se na pješčanu dinu.

Polazak prema Koprivnici bio je planiran oko 17 sati, ali je izlet završio nešto ranije pa su se učenici s profesorima vratili na početnu točku već oko 17.30.

Dora Kuretić, 3.b

Komentari