Nije šala, stvarno smo bili u Varaždinu 1. travnja. I pazi ovo – u učionicama s nekoliko milijuna kuna vrijedne opreme! (U redu je, nismo ništa razbili ^.^) Gimnazija “Fran Galović” iz Koprivnice, naime, nastavila je suradnju s Elektrostrojarskom školom iz Varaždina.

Nakon što su 20. ožujka profesori Valentina Šinjori i Tibor Bun gostovali kod nas sa svojim učenicima, naša ekipa pod vodstvom profesora Nine Tadić i Saše Kresojevića uzvratila je udarac. Dok smo se u Koprivnici bili učili vještinama snimanja priloga, u Varaždinu smo imali priliku okušati se u montaži i pripremi TV priloga. I ne samo to, naše su voditeljice sjedile u zelenoj inačici blue rooma i vidjele kako izgleda rad u pravome studiju, u kojemu se snimaju prilozi Prve školske televizije, koja već treću godinu uspješno emitira program na svome javnom kanalu, uz obavezan Youtube arhiv. Ne vjerujete nam? Bacite pogled na ovo.

Elektrostrojarska škola u onome je čime se bave itekako uspješna. Proveli su nas između ostaloga kroz učionice za mehatroniku i obnovljive izvore energije te vlastitu tiskaru (da ne spominjemo školski restoran). Ako vam se sviđa ideja praktične nastave, recimo još i da budući medijski tehničari pripremaju vlastite TV priloge, za što na raspolaganju imaju profesionalne TV kamere u specijaliziranoj učionici opremljenoj impresivnim Macintosh računalima i pravom malom TV studiju.  Kako sama oprema nije dovoljna, učenici rade u malim operativnim skupinama, pod vodstvom vrsnih profesora, a o njihovu uspjehu svjedoči i srebrna medalja s nedavnog Državnog natjecanja učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. koju je ponosno oko vrata nosio Fran Dobrenić, jedan od učenika koji su s našim medijskim graditeljima radili na obradi snimljenih priloga.

Uz takvo dobro vodstvo i našu motiviranu ekipu, vrijeme je proletjelo. A vremena u medijskoj industriji nikad dosta. Za snimanje priloga od tri minute, saznali smo, treba i 14 sati rada! Zato je bitno imati dobar tim, u kojem se točno zna tko što radi. Onda se može napraviti i stalna programska shema, pokrenuti projekt, a oprema, e za to se treba još malo potruditi. Zato smo i mi dobro krenuli. Medijska gradionica bliži se svome velikom finalu u svibnju, a na Prvoj školskoj TV ubrzo će se pojaviti i naš prilog u mozaičnoj emisiji “Izgradi šareno”.

A slavni blue room? Pa nama je djelovao pomalo zelenkasto. Znate li uopće što je to? Ukratko, kad gledate studijske emisije snimljene ispred onih veselih šarenih pozadina ili pak meteorologe koji vam pokazuju satelitske snimke i zemljovide, iza njih (odnosno ispred kamera) nema ničega osim toga zelenog/plavog zida, koji služi da se sve ispred njega jasno vidi. Naime, chroma key efekt ima učinak da bilo što snimano ispred neke pozadine, ako ima istu nijansu boje kao ta pozadina, na ekranu izgleda – prozirno. To može biti korisno za filmsku adaptaciju Nevidljivog čovjeka, ali bi inače, priznat ćete, bilo malo nezgodno. I zato se za boju zida izabere nijansa koja nije prisutna na ljudskom tijelu, a naknadno se za pozadinu može ubaciti sve – od panorame New Yorka do marsovskih gudura. Da je zaista tako, mogu posvjedočiti fotografije s prošlogodišnjih Dana medijske pismenosti kad su, zahvaljujući projektu Djeca upoznaju medije, naši učenici posjetili Novu TV i postali prvi gimnazijalci na Mjesecu.

Saša Kresojević, prof.

 

Komentari