Piše: Bartol Kekez, 4. a

Odabir srednjoškolskog obrazovanja među važnijim je životnim odlukama. Odluka je to o kojoj može ovisiti fakultet koji ćemo jednog dana pohađati ili posao kojim se želimo baviti. Susret s novom školom ostavlja snažan dojam, stoga smo, kao i proteklih godina, na kraju polugodišta odlučili ispitati ovogodišnje „prvašiće“ i njihovo mišljenje o ustanovi u kojoj će provesti sljedeće četiri godine. Naš je upitnik ispunilo 86 učenika.

Zašto gimnazija

Jedan je od najčešćih odgovora na pitanje „Zašto si odabrao gimnaziju?“ taj da učenik još nije siguran što ga zanima, što vrijedi i za 45,3 posto ispitanika u našoj školi. Budući da je program opsežan, a i kvalitetan prema mišljenju 39,5 posto učenika, ovo je sasvim racionalna odluka. Ostatak ispitanika nije znao što bi drugo, dok nitko nije birao školu radi društva ili prema željama svojih roditelja.

Prvi dojmovi

Da očekivanja i stvarnost često nisu jednaki pojmovi, smatra 46,5 posto učenika koji još ne mogu procijeniti jesu li razočarani (16,3 posto), oduševljeni (12,8 posto) ili im prva iskustva jednostavno odgovaraju onome što su prethodno mislili o GFG-u, što ima smisla. Tek ste „preživjeli“ prvo polugodište, pred vama su još tri i pol godine u kojima se može dogoditi svašta lijepo i manje lijepo, stoga imate još vremena da dojam prodre do vas – neki će biti iznenađeni.

Boje GFG-a

Iako se za našu prostor često veže stav da je presiv i tmuran, većini se (69,8 posto) ipak sviđa, dok se ostatku više dopada onaj u osnovnoj školi (15,1 posto) ili im se ovaj uopće ne sviđa (5,8 posto). Neki ljudi bi rekli da određene boje djeluju poticajno na rad i raspoloženje učenika, stoga je moguće da siva koja dominira našom ustanovom uzrokuje kontraefekt. Možda je to samo apel da ozbiljno shvatimo nastavu i obaveze, tko zna. Bilo kako bilo, ponajčešće među učenicima ne igra veliku ulogu.

Što se tiče glazbe pod odmorom, ona je uvjerljiv uspjeh za oko 80 posto ispitanika koji su se izjasnili da im se (uglavnom) sviđa, a ostale (20 posto) uglavnom nije šarmirala.

Kantina

Od onih koji zaviruju u kantinu, samo 41,9 posto izjavilo je da im se sviđa. Kantina nije osvojila 8,1 posto novih gimnazijalaca, a petina je suzdržana. Među njima nalaze se i oni kojima se sam prostor sviđa, no ne i ponuda. Jedna je osoba istaknula: „Cijeli smo dan samo na pecivima i sendvičima!“, što je problem na koji je školi već skrenuta pozornost.

FRANzine calling

Kad je riječ o školskoj mrežnoj stranici, 58,1 posto priznaje da je posjećuje samo radi rasporeda, ali ima i onih (37,2 posto) koji to čine neovisno o njemu. Ostatak je ne posjećuje, što nas dovodi i do našeg mrežnog magazina FRANzinea koji posjećuje samo 22,1 posto ispitanika. Ovome je gotovo jednak, točnije čak i manji, postotak onih koji na Facebooku posjećuju istoimenu stranicu.

Teško je ful biti kul

Dolazimo i do atmosfere na nastavi, koja je za većinu uglavnom ugodna (65,9 posto) ili uvijek ugodna (22,4 posto). Tim ohrabrujućim podatcima odgovaraju dojmovi o profesorima i razrednoj ekipi, što je prvi korak prema tome da se dobro osjećate i manje živcirate tijekom dana – samo tako nastavite.

Vijeće učenika

Još je jedan svijetao podatak postotak učenika zadovoljnih odnosom Vijeća učenika i ravnatelja (65,1 posto); onih nezadovoljnih jako je malo. Međutim, ostatak (gotovo trećina) smatra da bi Vijeće moglo imati više utjecaja. Kad je tako, nemojte se ustručavati navesti problem, uz dovoljno se volje i napora može naći rješenje ili barem kompromis – Vijeće je tu za vas!

Izvan nastave i izvan škole

Prelazimo na izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Samo je trećina zasad odabrala neku aktivnost unutar škole i samo se trećina bavi nečim izvan nje. Geografsku grupu i Zbor upisalo je najviše ispitanika (7), a slijede Povijesna grupa (6), Nogomet i Biološka grupa (4), Odbojka (3) te Kemijska, Medijska, Novinarska, Jezična i Likovna grupa uz Nogomet koje pohađa 1 ili 2 učenika prvih razreda. One aktivnosti izvan škole uglavnom se svode na sport pa je tako nogomet najpopularniji, a među ostalima su atletika, košarka, odbojka, boks, tenis i dr. U nesportskoj kategoriji prisutni su Glazbena škola, Dramski studio Ludens Teatra, razni KUD-ovi, OI Kamengrad i dr.

Učenje manje-više

Još samo nekoliko pitanja pred kraj, a prvo od njih odnosi se na učenje. Kao što je i očekivano, većina u neku ruku uči više nego u osnovnoj školi (91,5 posto), no više je onih koji u tome vide veću razliku. Manje od desetine sad uči podjednako kao i prije, što znači ili da su oduvijek imali dobre navike ili ih tek trebaju steći.

Instagramovci

Posljednje pitanje tiče se najdraže društvene mreže generacije 2003. godine, a to je neupitno Instagram koji je odabralo 90,4 posto učenika, što nimalo ne iznenađuje jer je to jedna od najpopularnijih društvenih mreža u zadnje vrijeme općenito. Čak je i YouTube odabralo samo dvoje učenika, a Facebook se i ne spominje. Uz spomenute stranice tu su i reddit te Snapchat.

Rekli su…

Za sam kraj izdvajamo nekoliko komentara kako biste vidjeli kako „najsvježija“ generacija vidi našu školu i da se bolje upoznate s nekim njihovim stavovima i razmišljanjima u rasponu od sve ok do što mi je ovo u životu trebalo:

„Sve najbolje!“

„Sve je sivo.“

„Profesori bi trebali naučiti kako priznati i prihvatiti svoju pogrešku.“            

 „Gimnazija mi se jako sviđa i zadovoljna sam svojim odabirom, ali mislim da imamo previše testova.“

„GFG u ❤️!“

Na kraju dana (i ovog teksta), istina je da se vremena mijenjaju, no možda ćete se i vi malo stariji sadašnji (a i bivši) učenici prepoznati ovdje negdje. A što s GFG-om? Svatko će uvijek imati svoje viđenje; da je preteška, naporna, zanimljiva ili neobična, ali bez obzira na nas, uvijek će ostati svoja.

Bartol Kekez, 4. a

Komentari