OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rijedak nebeski prizor čeka nas u petak, 27. srpnja navečer. U isto vrijeme dogodit će se potpuna pomrčina Mjeseca i opozicija Crvenog planeta – Marsa, a na nebu će biti vidljiva još tri planeta. Astronomsko društvo Koprivnica organizirat će promatranje ovog jedinstvenog događaja za sve zainteresirane.

Potpuna pomrčina Mjeseca događa se kad Mjesec zađe u Zemljinu sjenu, odnosno kad mu Zemlja zakloni Sunce. Za razliku od pomrčine Sunca koja je puno rjeđa pojava i traje svega nekoliko minuta, Mjesec Zemljinom sjenom prolazi više od sat vremena. Pritom nije potpuno taman, već poprima crvenu ili narančastu boju zbog toga što dio Sunčeve svjetlosti ipak “procuri” kroz Zemljinu atmosferu i pritom se lomi, kao u zalaz Sunca. Možemo reći da tada Mjesec istodobno osvjetljavaju svi zalasci Sunca na svijetu.

Pomrčina Mjeseca u petak, 27. srpnja počet će već prije nego što Mjesec iziđe iznad Podravine, ali tada će još uvijek biti samo djelomična. Početak potpune faze pomrčine bit će u 21:30, vrhunac u 22:21, a kraj u 23:13. Potpuna faza trajat će oko 103 minute zbog čega će ova pomrčina biti najdulja u 21. stoljeću. Mjesec će u petak izaći u 20:20.

Iste večeri, u isto vrijeme i na istom dijelu neba čeka nas opozicija Marsa. Crveni planet tada će biti na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce; Mars, Zemlja i Sunce nalazit će se na jednom pravcu, sa Zemljom u sredini. To znači da će Mars biti najsjajniji i u najboljem položaju za promatranje. Bit će to lijep prizor: pomračeni, crveni Mjesec i pored njega sjajan crveni Mars u najljepšoj opoziciji još od 2003. godine.

Da predstava bude još ljepša, istodobno će na nebu biti još tri golim okom vidljiva planeta: Venera na zapadu, Jupiter na jugozapadu i Saturn na jugu. Jupiter i Saturn osobito su lijepi u teleskopu.

Astronomsko društvo Koprivnica organizirat će javno promatranje ovih zanimljivih nebeskih pojava u petak, 27. srpnja s početkom u 21 sat na koprivničkom Sajmištu. Bit će postavljeno više teleskopa kojima će svi zainteresirani moći promatrati i pratiti ovaj pravi astronomski spektakl. Ulaz je, naravno, slobodan, a nikakvo predznanje nije potrebno.

Astronomsko društvo Koprivnica

FOTO: Marko Posavec

Komentari