Boraveći tjedan dana u Alicanteu, (regija Valencija, Španjolska) sudjelovao sam na edukaciji o outdoor aktivnostima u nastavi. Seminar nosi naziv OUTDOOR RECREATION, FITNESS AND NATURE FOR A HEALTHY LIFESTYLE.
Nakon uvodnog predavanja i upoznavanja sudionika,  prezentirao naš Erasmus projekt CEMLO, koji se također bazirao na izvanučioničkim  oblicima nastave. Kolege iz Švedske, Irske, Slovenije  i Njemačke su također prezentirale svoje projekte, što je idućih dana rezultiralo povezivanjem ideja i stvaranjem planova za suradnju i nove aktivnosti.

Kroz nekoliko izlazaka u prirodno okruženje organizator je demonstrirao kako jednostavno zainteresirati učenike, a to je i bio glavni cilj ove edukacije nastavnika.

Naglašena je i  pravilna ishrana kod fizičkih napora, bez čega učenici mogu biti demotivirani, bezvoljni i sl.

IKT alat wikiloc (https://www.wikiloc.com/) pokazao se kao odlično sredstvo orijentacije, ali i motivacije učenika koji više naginju izračunima ili pak fotografiranju.

Učenje marinskih procesa moguće je i iz perspektive sup-a, ali je prvo potrebno ovladati vještinama upravljanja.

Nastanak prekrasnih pješčanih plaža u Alicanteu, mnogo je jasniji kada se napravi treking kroz naslage pješčenjaka i ponove osnove geologije.

Da kuhanje može biti poučno, saznali smo spremajući izvorno mediteransko jelo paellu. Namirnice koje su potrebne za pripremu, mnogo govore o životu ljudi ovog kraja u prošlosti.

Tjedan dana brzo je prošlo, a ostale su brojne ideje za outdoor poučavanje i želja za povezivanjem škola iz kojih sudionici dolaze.

Ova edukacija ostvarena je u okviru Erasmus akreditacije, kojom se Gimnazija Fran Galović Koprivnica izrazito ponosi.

Zoran Pintarić, prof. geografije i povijesti

Komentari