Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u. a 28 zemalja širom svijeta danas slavi 8. ožujka kao službeni praznik.

Međunarodni dan žena prilika je da se podsjetimo kako su žene oduvijek inspiracija brojnim umjetnicima, a ja sam se osvrnula na suvremene glazbenike i  njihove muze. Mnogima su dobro poznate pjesme poput Jolene, Suada, Tonka ili Milena, ali zašto te pjesme u naslovu sadrže ženska imena, bilo je pitanje koje me zanimalo pa sam odlučila pronaći odgovor i pogledati dublje u povijest tih pjesama.

Pjevačica Dolly Parton u jednom je razgovoru rekla da je inspiracija za temu pjesme bila crvenokosa blagajnica u banci za koju je sumnjala da je predmet fantazija njezina supruga koji je zbog nje odlazio u banku češće nego što je trebalo. Sam naziv pjesma je, međutim, dobila po djevojci koja je nakon koncerta tražila autogram i rekla da se zove Jolene.

Pjesma Suada, koja je jedan od najvećih hitova Plavog orkestra, nastala je sasvim slučajno. Saša Lošić, glavni vokal, rekao je kako su na jednoj zabavi morali otpjevati neki narodnjak i kada su počeli pjevati, dobili su inspiraciju. Zbog toga što je bila narodna, pjesmu su nazvali Suada.

          Tonku je napisao Momčilo Popadić za svoju ženu Tonku Čović-Popadić koja nije mogla izgovoriti r.

Milena, djevojka iz srpskog grada Negotina, koju je vođa legendarnog zagrebačkog benda Novi fosili upoznao u Herceg Novom, ostavila je dubok trag u njegovu životu. Bila je to medicinska sestra s kojom je Rajko Dujmić razgovarao cijelu noć i zbog toga što se mogao na mnogo načina poistovjetiti s njom, prozvao ju je svojom generacijom i na kraju razgovora rekao da će joj posvetiti pjesmu. Ona mu na početku nije povjerovala misleći da laže, a zapravo je ušla u legendu.

Malo je žena imalo sreću da ih se opjeva: većina je ostala anonimna iako su zaslužile da se za njih zna. U prošlosti su prolazile kroz mnoge prepreke, teška razdoblja i nepravde, no na kraju su se uspjele izboriti za svoja prava, svoju slobodu i bolji položaj u društvu. One su nam uzor i dokaz da svaka žena treba pokazati svoju snagu, hrabrost i ljubaznost, a prije svega biti ponosna na to što je žena jer ženom se ne rađa, ženom se postaje, riječi su francuske spisateljice Simone de Beauvoir.

I zato žene, sretan vam Dan žena!

Sara Forjan, 2. c

Komentari