Jednom davno bijaše visok i jak momak zvan Flinch McCarter. Žvio je u Engleskoj i želio je postati glavni kapetan engleske flote. Nažalost, on je bio samo pekar koji je hranio ljude. Njegov otac Mark znao je za njegove snove te je uvijek kupovao sinu makete brodova kako bi ih mogao proučavati te jednog dana postati kapetan. Iako se trudio ostvariti snove svoga sina,  njegova žena, vještičina kći, bila je pohlepna i željna novaca. Svakodnevno se trudila uništiti Flincheve snove, no nikako joj nije uspijevalo.

Znatiželjnog Flincha oduvijek je zanimalo zašto se njegov otac oženio vještičinom kćeri, ali nikako nije mogao pronaći odgovor. Naime, na Marka je bila bačena kletva koja ga je  sprečavala da išta kaže sve dok Flinchu nije prekipjelo, što ga je navelo da sam ode pretražiti kućni tavan u nadi da će pronaći nešto što će mu pomoći u pronalaženju odgovora. Nakon dugotrajne potrage pronašao je knjigu koja bi mu mogla  pomoći u pronalaženju odgovora. Bila je to knjiga koja je nastala na dan vjenčanja. Čitajući knjigu, sve je više shvaćao što se dogodilo te se želio obračunati s vješticom, ali nije mogao jer ona izlazi iz pećine jednom u pet godina, točno u vrijeme crvenoga mjeseca. Mark nije znao za Flincheve namjere sve do vještičina posjeta: zaprijetila mu je da će baciti kletvu na cijeli grad ako ne odgovori sina od obračuna. No,  smrću njezina oca sve se promijenilo, uključujući i vješticu.

Na dan crvenoga mjeseca kraljevska garda po običaju obavlja pregled svake kuće u nadi da će pronaći vješticu. Noć je došla, crveni mjesec ustao, a vještica je ponovno posjetila Marka, ali njega ovaj put nije bilo. Jedina osoba koju je pronašla bio je Flinch, hrabri pekar koji se ničega nije  bojao. On se nije htio boriti, već pomoću vještičina štapa vratiti dobrotu u njezino srce. Isprva se vještica opirala, ali nije mogla posustati kada je iz štapića izašao duh njezina oca. Magijom joj je pokazao kakav je bio njezin život prije zla: sretan, pun blagostanja i topline, što je možda utjecalo na njezinu ćud. Kada je shvatila kakva je bila, odlučila je promijeniti se.

Za sve loše što je učinila u prošlosti, pokušala se iskupiti dobrim djelima.

Flinch je zbog iznimne hrabrosti dobio ponudu da radi kao pripravnik na brodu kako bi kasnije postao kapetan; Mark je nastavio raditi kao pekar i uživao je gledajući svog sina kako radi ono o čemu je maštao, a vještica je postala običan građanin te je proizvodila napitke od ljekovitog bilja sa svojom kćeri.

 

Tin Miklošić, 1. b

Izvor slike:

https://pixabay.com/photos/tree-cat-silhouette-moon-full-moon-736877/

Komentari