Piše: Tamara Sinjerec, 2. e

U petak, 14. rujna 2018. u našu školu svratio je mladi dobitnik nekoliko Oskara znanja i olimpijskih odličja u znanju, Ilija Srpak. Taj bivši varaždinski maturant, a sada već i student jednog od najpoznatijih svjetskih sveučilišta Cambridge, održao nam je predavanje o vlastitim uspjesima i uspjesima svojih kolega na olimpijadama.

Sudjelovali su na mnogim natjecanjima u Europi i svijetu te ostvarili vrhunske rezultate! Ilija je svoju kolekciju medalja započeo 2014. godine na natjecanju EUSO u Ateni kada je pohađao 8. razred. Natjecali su se u timovima, a njegov je tim osvojio treće mjesto. Iste godine uspjeh se nastavio u dalekom Čileu, gdje je prvi put osvojio srebrnu medalju. Prisjećao se gradova koje su posjetili i dogodovština koje je u njima doživio. Govorio nam je o svojim anegdotama iz Katra, Turske, Bjelorusije i Gruzije te se vrlo često šalio na svoj račun, ali i na račun svojih kolega. Ilija nije samo vrstan kemičar, fizičar, astrolog i da ne nabrajam dalje, već je i pjesnik. Također, bavi se plesom, a bio je i član društva izviđača. Ove godine imao je priliku sudjelovati na natjecanju u Bjelorusiji, gdje je zamalo osvojio zlato. Štoviše, sudci su mu izbrojili sedam bodova više te je mogao osvojiti zlato, no Ilija je u tom trenutku ispravno postupio i zamolio da mu se ponovno izbroje bodovi. Na kraju natjecanja bio je prozvan pred sve natjecatelje i sudce da ga pohvale za iskrenost. Naravno, to nisu sva natjecanja na kojima je Ilija sudjelovao, spomenuta su samo ona najinteresantnija.

Na svojem zadnjem IWAA natjecanju, održanom prije manje od dva tjedna, Ilija je kući donio zlato! Za kraj nam je rekao da za tjedan i pol odlazi u Englesku, gdje će, vjerujemo, nastaviti nizati uspjehe. Često će se vraćati u Hrvatsku, a mi mu želimo još mnogo znanstvenih pobjeda i veselimo se njegovim novim pričama s Cambridgea.

Foto: Tamara Sinjerec, Vjeran Zganec Rogulja PIXELL, Željko Puhovski/Hanza Media

Komentari