Piše: Lovro Herbai, 4. b

Dan Europe obilježava se 9. svibnja, a povodom toga dana i Europskoga tjedna i ove je godine ostvaren projekt „Mladi za mlade“. Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizira taj program u suradnji sa svim srednjim školama u Koprivnici, a prisustvuju mu učenici osmih razreda osnovnih škola kako bi vidjeli što im koja srednja škola može ponuditi.

Sama manifestacija pokrenuta je još 2011. godine kako bi učenici i škole imali mogućnost prezentirati svoja postignuća mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih projekata u kojima su sudjelovali. Glavni je cilj ovog programa motivacija „osmaša“ i dobivanje dodatnih informacija o pojedinoj školi kako bi, kad dođe vrijeme, lakše i uspješnije odabrali školu koju žele pohađati narednih nekoliko godina.

Ove godine prva škola koja je imala čast predstaviti se bila je Obrtnička škola Koprivnica čiji su voditelji programa bili učenici 4. a razreda Marko Knez i Ervin Kukec. Prvo su nam predstavili projekt VEC Sharing u sklopu INTERREG V-A programa u suradnji s Mađarskom, a nakon toga slijedila je prezentacija Erasmus+ projekta u sklopu kojeg su učenici posjetili Sloveniju. Između prezentacija bilo je i recitacija autorskih pjesama te glazbenih izvedba razredne grupe 4. b i tamburaša Mali od struje.

Nakon Obrtničke škole riječ su dobili učenici Srednje škole Koprivnica čiji je program vodio učenik 1. c razreda Timon Fabijanec. I oni su predstavili jedan Erasmus+ projekt financiran od Europske unije, i to „Pomognite učenicima da spase planet“. Prikazan je i njihov videouradak koji je detaljnije objasnio ciljeve njihova projekta o održivom razvoju. Umjetnički dio programa bio je bogatiji. Prvi je nastupao Eric Vidović, koji trenutno radi na svojoj glazbenoj karijeri, a nakon njega učenici medicinske škole izveli su pjesmu na znakovnom jeziku uz glazbenu pratnju. Na samom kraju učenice 3. a razreda izvele su duet na klavijaturama.

Zadnji smo se predstavili mi, Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica. Voditeljice programa bile su učenice drugog razreda Hana Knežević i Marija Ferčec. Na početku je kao posebnost naše škole istaknut školski online magazin FRANzine. Prezentirali su ga glavna urednica Magdalena Dedić i budući glavni urednik Bartol Kekez. Lana Deverić, 2. a, i Karlo Hlevnjak, 2. d, prezentirali su većinu ostalih projekata poput MICC WeB koji je projekt simulacije Međunarodnog kaznenog suda, CLIL – Robotik – Meisterschaft, čiji je cilj unaprijediti poznavanje i primjenu informacijske tehnologije te znanje njemačkoga jezika, Dan za znanost, Talent show, euroMath&euroScienceSportOverBorders (uz prezentaciju prikazan je i videospot Patrika Ivačića, 3. g) i CHEC projekt koji je sprijateljio hrvatske i mađarske učenike plesom, dijeljenjem međukulturnih i lokalnih znanja o tradicijskim vrijednostima obiju zemalja i upoznavanjem nove IK tehnologije. Umjetnički dio programa sastojao se od izvedbe Skupova monologa Matije Gašparija, glazbene izvedbe Rafaele Čuni i Lucije Đaković te plesa učenika Lane Bermanec, Marka Šimeka, Hane Knežević i Gordana Grgića. Za organizaciju gimnazijskog programa zaslužna je Anka Simović, školska knjižničarka.

 

Komentari