Piše: Bartol Kekez, 3. a

U srijedu, 24. siječnja 2018. učenici naše škole koji su odabrali fakultativni predmet Medijska kultura posjetili su Sveučilište Sjever gdje je održan okrugli stol sa studentima treće godine koji slušaju kolegij Napredno praktično novinarstvo: tiskani mediji. Nakon što je uvodnu riječ održala dr. sc. Lidija Dujić, sudionici su sljedećih sat i pol raspravljali o prednostima i nedostatcima online medija, uspoređivali ih s tiskanima te su otvorene i mnoge druge teme poput (auto)cenzure, problema reklama na online portalima i sadržaja u hrvatskom novinarstvu.

Studentice novinarstva Matea i Paulina započele su razgovor temom nepoštivanja standarda novinarstva, koji uključuje istinitost, poštenje, točnost, uravnoteženost i nepristranost i za koje su sudionici naveli primjere gdje je vidljivo da se standard krši. U ovom kontekstu, povezano s problemom netočnosti, spomenut je pojam danas sve popularnijeg civilnog novinarstva. Nadalje, neke online medijske platforme čak i pozivaju samog čitatelja da ih obavijesti ako pronađe neku pogrešku u tekstu, što se može smatrati lošim jer pritom publika radi posao za koji bi se trebali pobrinuti urednici. Vijesti mogu biti i neuravnotežene: mediji sasvim neprofesionalno sagledavaju samo jednu stranu priče i ne saznaje se cijela istina o tome što se dogodilo.

Što se tiče samog novinarstva na online medijima, posebno u Hrvatskoj, uočljiv je senzacionalizam. Naslovi su često pretjerano dramatični i u klikbejt stilu da se privuku čitatelji, a sadržaj poput „Severinin novi bikini“ i sl. ne donosi nikakve bitne informacije. Međutim, online novinarstvo ima i svoje prednosti. U njih između ostalog ubrajamo neposrednost, interaktivnost u obliku komentara i pravovremenost, koje tiskani mediji nemaju. Nakon analize triju novinskih članaka u tiskanom i online obliku došlo se do zaključka da se naslovi, podnaslovi i nadnaslovi mijenjaju, no da je tekst jednak i nedovoljno prilagođen posebnostima medija. Osim toga, u komentarima na online vijestima, posebice onima koje obrađuju kontroverznu tematiku, nerijetko se mogu vidjeti pojedinci koji na temelju jedne rečenice iz teksta šire mržnju i usmjere razgovor na nešto sasvim drugo. Takve vijesti onda prikupe najviše pogleda i komentara.

Povezano s temom kontroverznih sadržaja postavljeno je i pitanje bi li se novinar uvijek trebao potpisivati ili je to nepotrebno, odnosno čak i mudro ne napraviti u tom slučaju jer se sva mržnja usmjerava prema novinarima ma kako objektivno nastojali pisati.

Pred kraj druženja, analiziran je i časopis Kosmo koji se prodaje u Austriji i koji je namijenjen doseljenicima iz bivše Jugoslavije.

Zaključak je okrugloga stola da nije lako biti novinar. Postoje mnoga pravila koja se moraju poštovati i mnogi problemi s kojima se novinari susreću na dnevnoj bazi, no sve se to da svladati, važno je ne odustati. Na pitanje tko bi želio biti novinar, jedan se gimnazijalac javio. Rekao je da se dvoumi između dvaju sličnih studija, a studenti su mu, a i ostalima, svakako preporučili Preddiplomski studij novinarstva na Sveučilištu Sjever kao „dobru odskočnu dasku“ za diplomski studij. Okrugli stol, koji je prošao u opuštenoj atmosferi, doveo je do razmjene ideja i mišljenja o mnogobrojnim temama povezanim s novinarstvom.

Više o susretu saznajte na: http://pressedan.unin.hr/okrugli-stol-s-koprivnickim-gimnazijalcima-na-sveucilistu-sjever.html

FOTO: http://pressedan.unin.hr/

Komentari