Gimnazijalci i studenti o konvergenciji medija

Piše: Bartol Kekez, 3. a

U srijedu, 24. siječnja,  učenici naše škole koji su odabrali fakultativni predmet Medijska kultura posjetili su Sveučilište Sjever gdje je održan okrugli stol sa studentima treće godine koji slušaju kolegij Napredno praktično novinarstvo: tiskani mediji. Nakon što je uvodnu riječ održala dr. sc. Lidija Dujić, sudionici su sljedećih sat i pol raspravljali o prednostima i nedostatcima online medija, uspoređivali ih s tiskanim te su iznesene i mnoge druge teme poput (auto)cenzure, problema reklama na online portalima i sadržaja u hrvatskom novinarstvu.

Studentice novinarstva Matea i Paulina započele su razgovor temom nepoštivanja standarda novinarstva, koji uključuje istinitost, poštenje, točnost, uravnoteženost i nepristranost i za koje su sudionici naveli primjere gdje je vidljivo da se standard krši. U ovom kontekstu, povezano s problemom netočnosti, spomenut je pojam danas sve popularnijeg civilnog novinarstva. Nadalje, neke online medijske platforme čak i pozivaju samog čitatelja da ih obavijesti ako pronađe neku pogrešku u tekstu, što se može smatrati lošim jer pritom oni rade posao za koji bi se trebali pobrinuti urednici. Vijesti mogu biti i neuravnotežene: mediji sasvim neprofesionalno sagledavaju samo jednu stranu priče i ne saznaje se cijela istina o tome što se dogodilo.

Što se tiče samog novinarstva na online medijima, posebno u Hrvatskoj, uočljiv je senzacionalizam. Naslovi su često pretjerano dramatični i u klikbejt stilu da se privuku čitatelji, a sadržaj poput „Severinin novi bikini“ i sl. ne donosi nikakve bitne informacije. Međutim, online novinarstvo ima i svoje prednosti. U njih između ostalog ubrajamo neposrednost, interaktivnost u obliku komentara i pravovremenost koje tiskani mediji nemaju. Nakon analize triju novinskih članaka u tiskanom i online obliku došlo se do zaključka da se naslovi, podnaslovi i nadnaslovi mijenjaju, no da je tekst jednak i nedovoljno prilagođen posebnostima tih medija. Osim toga, u komentarima na online vijestima, posebice onima koje obrađuju kontroverznu tematiku, nerijetko se mogu vidjeti pojedinci koji na temelju jedne rečenice iz teksta šire mržnju i okrenu temu na nešto sasvim drugo. Takve vijesti onda prikupe najviše pogleda i komentara.

Povezano s temom kontroverznih sadržaja postavljeno je i pitanje bi li se novinar uvijek trebao potpisivati ili je to nepotrebno, odnosno čak i mudro ne napraviti u tom slučaju jer se sva mržnja usmjerava prema novinarima iako su pisali objektivno i po standardima. Pred kraj druženja, analiziran je i časopis Kosmo koji se prodaje u Austriji i koji je namijenjen doseljenicima iz bivše Jugoslavije.

Zaključak je okruglog stola da nije lako biti novinar. Postoje mnoga pravila koja se moraju poštovati i mnogi problemi s kojima se novinari susreću na dnevnoj bazi, no da se s time može nositi i da ne treba odustati. Na pitanje tko bi želio biti novinar, jedan se gimnazijalac javio. Rekao je da se dvoumi između dvaju sličnih studija, a studenti su mu, a i ostalima, svakako preporučili Preddiplomski studij novinarstva na Sveučilištu Sjever kao „dobru odskočnu dasku“ za diplomski studij. Okrugli stol, koji je prošao u opuštenoj atmosferi, doveo je do razmjene ideja i mišljenja o mnogobrojnim temama vezanim za novinarstvo.

Više o susretu saznajte na: http://pressedan.unin.hr/okrugli-stol-s-koprivnickim-gimnazijalcima-na-sveucilistu-sjever.html

FOTO: http://pressedan.unin.hr/