Likovni osvrt Marije Kuštelege, 4. c

Salvador Dalí, vjerojatno najpoznatiji nadrealist, ne samo da je bio izniman slikar nego je bio i pravi majstor optičkih iluzija. Već sam prije viđala brojne optičke iluzije, ali sam se jako iznenadila kad sam shvatila da je upravo on autor tih slika. Dalíjevim se slikama koriste i brojni psiholozi koji poput njega nastoje shvatiti što se to događa u oduvijek interesantnoj ljudskoj podsvijesti. Stvarno mi je nezamislivo otkud mu ideja za takvo nešto i kako je uspio posložiti slike da se jednostavno preklapaju i zavaravaju našu precepciju.

Odabrala sam sliku u kojoj sam pronašala najviše motiva, tj. slika. Kad sam ju prvi put vidjela, mislila sam zašto bi netko crtao djeda i baku koji se gledaju, a kad sam malo duže gledala sliku, ugledala sam dva muškarca od kojih jedan svira gitaru, a drugi nosi nešto na glavi. I kad sam pomislila da me ne može više oduševiti, vidjela sam bezbroj drugih detalja kao što su djevojka, vaza koja se nalazi između djeda i bake, zavjesa koja može biti i bakina kosa, kruna na vrhu, vrata i mislim da ima još puno stvari koje vjerojatno nisam uočila. Nakon svega toga jednostavno sam bila oduševljena slikom i zapitala se kako je uspio uskladiti bakine sijede s naborima na haljini ili kako je tako dobro osjenčao lice da podsjeća na oči. Naime, što duže gledam sliku, to mi se sve više i više sviđa jer vidim koliki je trud uložen u nju i koliki je genij on ustvari bio. Tako je precizno i realistično sve naslikao da sam pomislila da se djevojka stvarno nalazi u daljini i kao da mogu dodirnuti odjeću djeda i bake. Prvo sam mislila da muškarac koji je naslikan u čovjekovoj glavi mora imati nekakve veze s njim, kao da je djed bio taj čovjek koji je čekao djevojku ili nešto takvo, ali kad sam  pogledala druge motive, na primjer vazu i krunu, shvatila sam da slike nisu povezane. On je uspio spojiti elemente za koje bi se, da ih se odvojeno vidi, reklo da su nespojivi. Slika ima horizontalnu i piramidalnu kompoziciju i većinom su korištene tople boje poput narančaste, crvene i žute. Sviđa mi se to što nije oponašao stvarnost, tj. naslikao samo predivnu sliku, nego je stvorio sliku koja ima ideju i značenje.

Slika je zanimljiva i zbog toga što psiholozi smatraju da ono što prvo vidimo na slici, odnosno element koji prvo uočimo, otkriva naše osobine, ono podsvjesno u nama, ali to je samo jedna pretpostavka.

Motivi na slici stvarno su različiti i ono naslikano nije toliko bitno jer smatram da je pravi cilj ove slike bio šokirati i tako još jednom pokazati kako nas naša osjetila mogu zavarati. Uistinu, kad pogledamo jednu ovakvu sliku zapravo shvaćamo koliko smo „programirani“ i naviknuti na to da slika mora prikazivati neki dio stvarnosti jer kada nam se u jednoj slici pomiješaju različiti motivi, jednostavno ostanemo zbunjeni jer je to nešto neočekivano i drugačije od onoga što možemo shvatiti. Salvador Dalí jednom je izjavio: „ Pravi umjetnik nije onaj koji je inspiriran, nego onaj koji inspirira druge.” Prema toj rečenici on je pravi umjetnik jer je barem mene, a vjerujem i mnoge druge, uspio inspirirati.

Komentari