Za Maju Gregor, učenicu 3. b razreda Gimnazije “Fran Galović”, ova godina protječe u znaku priznanja za njezino fotografsko umijeće

Maja već od prvog razreda gimnazije pohađa likovnu grupu Kult genija i slika, a zatim kao medij umjetničkog izražavanja otkriva fotografiju. Dosad je imala samostalnu izložbu crteža u Pixelu, sudjelovala u skupnoj izložbi Slobod(n)a fotografija i na natjecanju Čitanjem do zvijezda. Najveći je Majin uspjeh prvo mjesto na državnom natjecanju LIK 2017., a mentorica joj je u svemu profesorica Iva Bolfek.

U četvrtak, 25. svibnja, u 20 sati  otvorena je u Pixelu druga Majina samostalna izložba Quill’s ink. Izložbu su otvorili i o fotografijama govorili Andreja Salajec i Bojan Koštić. „Izložba fotografija ‘Quill’s ink’ predstavlja serije radova, a jedna od njih je i ‘Dollhouse’. Zanimljive, dramatične kompozicije s mnogo igre svjetla i sjene u snažnim kontrastima već su prepoznatljiva obilježja Majinih radova, kao i najčešće samo jedan lik na fotografiji“, rekla nam je o izložbi profesorica Iva Bolfek.

Zamolili smo mladu autoricu za nekoliko riječi o izložbi i onome što ju trenutačno zaokuplja: “Uz slikanje i modeliranje najviše me intrigira ‘crtanje svjetlom’ – fotografija. Nevjerojatan medij, znanost koja privlači najveće umove i umjetnost koja uzbuđuje najtvrdokornije duhove. Svojim fotografijama pokušavam pobuditi osjećaje, otkriti dublju istinu i smisao, a ljudskim licima izraziti narav osobe. Kako bi se dobila intimna sličnost, a ne banalan portret, rezultat puke slučajnosti, pokušavam se povezati s modelom, dokučiti njegove misli i bit njegova karaktera.”

Kreativno-poticajna interakcija između Pixela i koprivničkih srednjoškolaca velik je dobitak za naš grad. I na kraju, zašto  Quill’s ink? Znamo li da je Majin pseudonim u virtualnom svijetu Quill Varjak, onda je značenje zagonetnog naslova izložbe jasno.

Fotografije snimio i prilog pripremio Marko Benjak

 

 

Komentari