Bartol Kekez, učenik 2. a razreda, prošle je nastavne godine osvojio ljetni tečaj njemačkoga jezika na natječaju koji je u sklopu PASCH partnerstva raspisao Goethe-Institut. Pročitajte što je o svome boravku u Grčkoj od 25. lipnja do 3. srpnja napisao za FRANzine.

Tjedan dana ovogodišnjih ljetnih praznika proveo sam u Ateni na tečaju njemačkog jezika. Pobjeda na natječaju omogućila mi je nezaboravno iskustvo.

Mirta (učenica koja je također osvojila tečaj) i ja izradili smo mentalnu mapu na temu „Grčka“ koja se tražila u natječaju i – krenuli na put. Putovali smo avionom do Dubrovnika pa do Atene i uz malo poteškoća na aerodromu stigli na odredište. Bili smo smješteni u školi s improviziranim sobama. U početku nisam bio siguran kako će sve to izgledati. Došli smo zadnji, a svi su se već bili upoznali pa sam bio pomalo zabrinut, pogotovo jer nisam bio siguran u svoje znanje njemačkog. No, na svu sreću, sudionici su bili ljubazni i prijateljski raspoloženi. Naš je glavni animator Stephan Reischl, koji je vodio većinu aktivnosti, uvijek bio veseo i pokušavao nas zainteresirati za rad, koji se većinom sastojao od glume (snimili smo nekoliko videouradaka), slikanja i raznih govornih te kazališnih aktivnosti vezanih za temu kampa: „Heroji svakodnevice“. Što se samog grada tiče, posjetili smo stadion Kallimarmaro, gdje su se održale prve moderne Olimpijske igre, Muzej Akropole i Akropolu, doduše izdaleka. Često je bilo vruće, no na svu sreću škola je imala bazen. U slobodno vrijeme družili smo se i upoznavali jedni druge, malo na njemačkom, a malo na engleskom kad nas nitko nije nadzirao. Mirta i ja smo imali sreće jer je bilo sudionika iz susjednih nam zemalja Srbije, Crne Gore i Makedonije pa smo se mogli razumjeti i na srodnim jezicima. Nekoliko dana pred kraj imali smo završnu priredbu na temu heroja koja je završila puštanjem balona s helijem za koje su bile pričvršćene naše želje koje smo glasno izrekli, svatko na svojem jeziku. Zadnja smo se dva dana odmarali, išli smo u trgovački centar u Ateni, kupali se u toplom Egejskom moru, gledali utakmicu Italija – Njemačka te na kraju imali i završni tulum.

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”Ljetni kamp u Ateni”]

Bilo je uspjelih i neuspjelih ljubavi, puno smijeha i zabave te tu i tamo malo rada (šalim se). Nikada prije nisam ovako nešto napravio, no s obzirom na to koliko sam naučio te najvažnije – zabavio se. Nadam se da ću imati prilike ponovo sudjelovati u sličnim tečajevima/radionicama jer mi se sviđa takav način učenja i upoznavanja vršnjaka iz drugih zemalja, kao i njihovih osobnih priča.

Slijedeći ovu poveznicu, doći ćete na stranicu našeg kampa s fotografijama i videouradcima koje smo stvorili.

Bartol Kekez, 2. a

Komentari