ASCII

“Stop nasilju među djecom i mladima – Nisi sam”

U srijedu, 16. studenog 2016., policijske službenice za prevenciju u Uredu načelnika iz policijske uprave Koprivničko-križevačke Maja Vrbek i Tatjana Židov održale su predavanje učenicima 2. g razreda na temu nasilja među djecom. Predavanja na tu temu policijske službenice za prevenciju održale su u sklopu projekta “Stop nasilju među djecom i mladima – Nisi sam”. Cilj predavanja bio je osvijestiti učenike o opasnosti interneta pa se stoga najviše i govorilo o vršnjačkom nasilju na društvenim mrežama i drugim servisima za izmjenu poruka mobitelom.

ASCII

Tijekom edukacije učenici su upoznati s pojmom nasilja, nasilja među djecom, kako ga prepoznati te na koji način pristupiti rješavanju problema. Učenici su upućeni da razmirice koje međusobno imaju pokušaju riješiti razgovorom, mirnim putem, te da nasilje ni u kom obliku nije prihvatljiv oblik ponašanja. Također, da bilo koji oblik nasilja prijave policiji, djelatnicima u školi, razgovaraju s roditeljima. Prikazani su primjeri iz medija, policijske prakse te videomaterijal. Nadalje, razgovaralo se o internetu, u kojim segmentima je koristan te koje opasnosti postoje posebice za djecu u virtualnom svijetu i na društvenim mrežama. Obradila se tematika osobnih podataka, što su osobni podaci, kao i da iste ne daju nikome tko nije član obitelji, poznata osoba, da ih ne objavljuju na internetu. Također, da se na društvenim mrežama do 13. godine ne bi uopće trebali nalaziti, a kada to učine (većina učenika je na FB-u), da moraju biti upoznati s pravilima korištenja i sigurnosnim postavkama.

Prikazani su određeni primjeri iz prakse, kako djeca mogu postati žrtve predatora na društvenim mrežama, te se s učenicima razgovaralo o tome da nikako ne prihvaćaju prijateljstvo s osobama na društvenim mrežama koje ne poznaju jer se iza profila navodnih vršnjaka mogu kriti osobe s lošim namjerama. Također da ne objavljuju fotografije koje ih prikazuju, primjerice na moru, na plaži, da se ne slikaju obnaženi, ne stavljaju slike mlađe braće i sestara, odnosno da paze na privatnost. Na kraju predavanja, razgovaralo se o toleranciji, različitostima te da smo svi u obvezi pomoći jedni drugima kada imamo problema.

Predavanje je trajalo 70 minuta.

Krešimir Biršić, vjeroučitelj

 

Komentari