Najbolji filmovi 2015./2016.

Školsku bismo godinu mogli sagledati i iz filmskoga kuta pa vidjeti što nam je 2015./2016. ponudila. Upravo to učinili su za vas Edita Jurenec i Lovro Herbai

Prvi film datira još iz 1895. godine, kada je u pariškom Grand Caféu održana prva javna kinopredstava. Kako su godine prolazile, filmovi su postajali sve napredniji i nevjerojatno je koliko je film otada evoluirao. Danas, 120 godina poslije, došli smo do razine gdje je teško razlikovati je li ono što je prikazano na filmskom platnu stvarnost ili animacija. U ranom 20. stoljeću bilo je nezamislivo prikazati na velikom platnu erotske scene ili scene nasilja, a danas se one mogu naći u svakom filmu, čak i u dječjim filmovima! Međutim, današnji su filmovi veoma slični jedan drugome. Već je toliko ideja iskorišteno da su redatelji/scenaristi počeli raditi remakeove i rebootove dobrih, starijih, filmova i potpuno uništili franšizu. U ovome članku osvrnut ćemo se na neke filmove za koje mislimo da su vrijedni gledanja iako se možda neki ne čine kao nešto posebno. Žanrovski su raznovrsni i nadamo se da ćete naći nešto za sebe.

Građanski rat (Civil War)

Političke nesuglasice Tonyja Starka i Stevea Rogersa dovele su do građanskog rata između njih dvojice i njihovih prijatelja. Tko će pobijediti?

Vjerojatno jedan od najočekivanijih filmova ove godine, ali je li bio vrijedan čekanja? Ukratko, da. Ovo je jedan od najboljih filmova o superjunacima ikada! Film ni u jednom trenutku nije dosadan, konstantno je zabavan iako je priča na trenutke uistinu mračna i depresivna. Likovi su odlični i nakon gledanja filma teško se odlučiti na čijoj ste strani zbog toga što obje strane imaju dobre argumente kojima je teško proturječiti. Akcija u filmu nevjerojatna je i zapanjujuća. Gluma je odlična i nemamo nikakvih zamjerki. Sam kraj filma možda je malo antiklimaktičan, ali to ga nimalo ne uništava. Svakako vrijedan gledanja!

 

Vještica (The Witch)

Godina je 1630. i jednu englesku obitelj, koja živi potpuno izolirana od ostalih, počinje mučiti vještica koja živi u obližnjoj šumi. Prvo im je oduzela najmlađe dijete, a kasnije i živote. No, postoji li zapravo ta vještica i tko je ona?

The Witch je jedan od najbolje ocijenjenih filmova ove godine i to je svakako i zaslužio. Radnja filma drži vas u napetosti, a likovi su zanimljivi i tajnoviti. Gluma je savršena i režija nevjerojatna. Cijeli je film uistinu uznemirujuće ostvarenje, za razliku od većine novih mainstream filmova strave. Glazba u filmu samo pomaže tom osjećaju bespomoćnosti koji je prisutan tijekom cijelog filma. Sve u svemu, fantastičan film strave koji uspijeva u svakom pogledu i definitivno ga vrijedi pogledati.

 

Soba (Room)

Žena i njezin petogodišnji sin skoro su cijeli svoj život proveli u maloj sobi bez dozvole od onoga koji ih tamo drži da taj prostor napuste. Napokon, uspijevaju pobjeći, no kako se naviknuti da izvan te sobe postoji cijeli novi svijet?

Film je nominiran za četiri Oscara, a osvojio je jedan. Soba je veoma depresivan, ali opet i predivan film o dječaku koji tek s pet godina prvi put vidi vanjski svijet. Prva polovica filma puno je bolja od druge zbog toga što nakon sat vremena film postaje kao svaka druga obiteljska drama. Gluma je odlična i Brie Larson zaslužila je Oscara za svoju glumu. Likovi su zanimljivi i dobro razvijeni. Režija je u redu, iako ništa posebno. Sve u svemu, prvih su sat vremena nevjerojatni, no nakon toga film gubi na kvaliteti.

Anomalisa

Michael, čovjek koji misli da su svi ljudi na svijetu jednaki, jednolični i obični, upoznaje nekoga tko će ga navesti da promijeni mišljenje.

Film je nominiran za Oscara za najbolji animirani film. Anomalisa je nevjerojatno emotivan i „ljudski“ film iako u njemu ne glume ljudi. Likovi su jako dobro razvijeni i lako se za njih vezati. Priča se možda čini kao jedna iz ljubavnih romana, ali nakon gledanja filma, to će se mišljenje promijeniti. Samo su tri glumca dala svoje glasove likovima i učinila su to bez greške. Animacija je savršenstvo! Na trenutke se lutke čine kao pravi ljudi! Sve u svemu, ovo je nevjerojatan animirani film s odličnom pričom i likovima koji itekako potiče na razmišljanje.

 

Povratnik (The Revenant)

Nakon što je od svojih suboraca ostavljen na ratnom polju da umre, Hugh se mora boriti s prirodom kako bi u teškim uvjetima preživio.

Prije nego se išta kaže o filmu, mora se napomenuti da je Leonardo DiCaprio (napokon) osvojio Oscara za najboljeg glumca zbog ovoga filma!

Film je predivan. Estetski. Svaka je scena kao umjetničko djelo i cijeli je film snimljen na pravim lokacijama. Gluma je odlična, DiCaprio je uistinu zaslužio taj Oscar. Priča je u redu, iako je film predug za takvu priču, a i konstantne dream sekvencije priču usporavaju. Sva je akcija u filmu napeta i strahovita, film je nemilosrdan prema svojim likovima. Ukratko, film vrijedan gledanja unatoč svojoj dužini i sporom razvoju priče.

 

Batman v Superman: Zora pravednika (Batman v Superman: Dawn of Justice)

U strahu da su Supermanovi postupci više razlog uništenja nego spasenja, Batman ulazi u borbu sa Supermanom dok se svijet pita kakav im je heroj zapravo potreban.

Izgled je filma odličan! Režija je fantastična i Zack Snyder nije mogao bolje obaviti svoj posao. Sama priča zanimljiva je i napeta većinu vremena iako se na trenutke film čini predugim. Likovi su realistični i dobro okarakterizirani. Animacija nije loša iako je povremeno previše očita. Gluma je savršeno odrađena premda mnogi primjećuju da Jesse Eisenberg kao Lex Luthor tu i tamo previše glumata. Ukratko, odlična i vjerojatno najmračnija verzija Batmana i Supermana ikada. Topla preporuka.

 

Komentari